Новата реформа на европейската футболна централа УЕФА дава голяма възможност на трите най-силни първенства на Стария континент да имат пет отбора в групите на Шампионската лига.

Както е известно, от новия сезон носителят на трофея от Лига Европа ще участва в най-престижния европейски клубен турнир, включвайки се от плейофите.

Правилото, позволяващо максимум четири отбора от една и съща държава да участват едновременно в групите на ШЛ вече не съществува.

Така пред Ла лига, Висшата лига и Бундеслигата се открива златна възможност да пласират пет тима в турнира на богатите.

През новия сезон обаче Германия няма да има тази възможност, тъй като единствено Волфсбург оцеля в Лига Европа.

И тъй като "вълците" почти сигурно ще завършат в топ 3 на Бундеслигата в края на сезона, те ще участват в ШЛ чрез мястото си в първенството, дори да спечелят втория по сила европейски клубен турнир.

11 кръга преди края на сезона Волфсбург води с 15 пункта на намиращия се на пето място в Бундеслигата Шалке. Германия може да има 5 тима в ШЛ догодина само ако "вълците" спечелят лига Европа този сезон и останат извън четворката в Германия.

Испания е представена в Лига Европа от Виляреал и Севиля, а Висшата лига на Англия - от Евертън. Всеки един от въпросните три тима е извън зона Шампионска лига в първенствата си.