Барселона е новият шампион на Европа! Това стана, след като каталунците надвиха италианския гранд Ювентус 3:1 на финала, който се игра на "Олимпиащадион" в Берлин, Германия. 

Каталунците демонстрираха много по-добра игра на моменти от своя опонент и заслужено стигнаха до успеха.

Ракитич откри за испанския тим в 4-ата минута, но Мората изравни в 55-ата. И въпреки големия натиск на торинци шампионът на Испания стигна oтново до аванс след гол на Суарес в 69-ата минута. Неймар оформи крайния резултат в 96-ата минута.

Това е и пети трофей на Барса в турнира, след като отборът взе "ушатата" през 1991-92, 2005-06, 2008-09, 2010-11.

Tака тимът се изравни по брой спечелени купи от Шампионската лига с Байерн и Ливърпул, които също са с по 5 трофея. Повече имат Милан (7) и Реал Мадрид (10). 

Още по-изненадващото е, че тимът прави требъл под ръководството за Луис Енрике за когото дори преди около два месеца се говореше, че може би ще бъде освободен от отбора. 

Барса тотално разпиля противника си през първия половин час на мача, но Юве имаше доста силни моменти след почивката от които не успя да се възползва максимално. И да се отбележи - това бе последен мач за Дани Алвеш и Шави за Барса. 
 



Още в 3-ата минута торинци имаха шанс да застрашат вратата на противника си, но центрирането на Пирло от корнер не успя да бъде добре засечено от Евра. Минута след това Ракитич откри резултата. 

Голът дойде след фантастично разиграване на каталунците. Алба комбинира с Неймар в наказателното поле и бразилецът видя Иниеста, който от своя страна видя намиращия се до него Ракитич и хърватинът от няколко метра матира Буфон. Погба закъсня в ситуацията и не успя да се справи с опазването на хърватина, който бе най-близо до него.

В 8-ата минута на терена имаше малко спорна ситуация, тъй като топката удари в ръката Лихтщайнер, но реферът прецени, че не е имало основание за дузпа.

Торинци направиха прекрасна контраатака и тя завърши с много силен, но и неточен удар на Мората от границата на наказателното поле.

В 10-ата минута Неймар също пробва мерника си от дистанция. Ударът на бразилеца обаче прелетя малко над вратата на Буфон.

Две минути след това Суарес можеше да се възползва от грешка в редиците на торинци и пое топката, но бе спрян от Бардзали в наказателното поле.

В 14-ата минута Меси центрира прекрасно към Неймар, който обаче се размина с топката на близката греда. 

В същата минута Буфон спаси торинци от чист гол, след като отрази удивителен удар на Дани Алвеш с невероятен рефлекс, с едната ръка.

Превъзходството на каталунците бе просто тотално през първите 20 минути и тимът на Луис Енрике тотално надигра своя противник.

В 20-ата минута Погба опита да изведе Тевес сам срещу вратаря, но само отличната намеса на Масчерано в последния момент попречи топката да достигне до сънародника му.

Постепенно отборът на Ювентус се съвзе и започна да играе по-уверено, като в 23-ата минута Мората отправи опасен удар от наказателното поле, който излезе покрай вратата.

В 25-ата минута Маркизио можеше да шокира много лошо Барса и след свиреп удар от дъгата топката премина много близо над напречната греда.

През следващите минути битката се водеше предимно в средата на терена и нямаше опасности пред двете врати.

В 38-ата минута Суарес изригна със страхотен удар към вратата, но топката премина много малко встрани гредата.

Минута след това отново уругвацът шутира, но отново Буфон бе на висота и спаси удара му.

В 44-ата минута след грешка на Буфон се стигна до центриране към Суарес в наказателното поле, но уругваецът игра доста нескопосано с глава.

При следващата атака пък Маркизио пробва мощен удар, който обаче попадна право в ръцете на Тер Стеген.

Второто полувреме започна с фантастична изява на Буфон, който с феноменална реакция изби с една ръка силния удар на Суарес, който бе насочен към близката греда. 

Последва и нов удар на уругваеца малко след това, който обаче бе неточен. И Меси пробва късмета си, като го направи в 50-ата минута, но и неговият удар премина над напречната греда.

В 55-ата минута Юве изравни резултата след гол на Алваро Мората, който се превърна и в герой, в реванша срещу Реал Мадрид.

Маркизио намери Тевес с фантастично подаване и аржентинецът отправи много мощен удар от няколко метра, но Тер Стеген изби топката. Тя обаче достигна до краката на испанеца, който от близка дистанция я добута във вратата. 

Две минути след това испанецът стреля и с глава към вратата на Буфон, но ударът му се оказа неточен.

След почивката Юве показа много по-различно лице и буквално тъпчеше противника си след началото на второто полувреме. 

В 63-ата минута Тевес бе на косъм от гола, след като отправи прекрасен удар около границата на наказателното поле, който премина малко над гредата. 

Предимството на торинци бе смазващо през следващите минути и в 66-ата минута Погба опита късмета си от границата на наказателното поле, но Тер Стеген успя да улови кълбото. 

В 68-ата минута Суарес даде отново аванс на каталунците в резултата. Меси си освободи пространство за удар след прекрасен рейд и Буфон изби тупалката на аржентинеца, но топката попадна в непокрития уругваец, който реализира на празна врата.

Точно минута след това Неймар реализира след центриране на Алба, с глава, но попадението не бе зачетено от Джунеит Чакър, който е видял игра с ръка от бразилеца.  Такава наистина имаше, както се видя от повторението.

В 79-ата минута Погба бе на косъм да изравни след удар с глава, но топката премина над напречната греда. 

Торинци бяха на косъм от гола в 87-ата минута, но Перейра пропусна да изравни от близка дистанция и в крайна сметка Тер Стеген си улови топката. 

Две минути след това Маркизио пробва удар от дистанция, а Тер Стеген с мъка изби топката в корнер след който обаче опасността бе бързо елиминирана от бранителите на каталунците. 

В продължението торинци имаха още една възможност, но ударът на Тевес бе уловен от вратаря, а до края така и нямаше повече голове. 

Неймар оформи крайното 1:3 с последния удар в мача, който бе нисък и точен, и така трофеят отиде в испанския шампион.


ЮВЕНТУС - БАРСЕЛОНА 1:3
0:1 Ракитич 4'
1:1 Мората 55'
1:2 Суарес 69'
1:3 Неймар 96'

СТАДИОН: "Олимпиащадион", Берлин (Германия)
Съдия: Джунеит Чакър (Турция)

Жълти картони: Видал, Погба (Ювентус), Суарес (Барселона)

ЮВЕНТУС: Буфон, Бардзали, Лихтщайнер, Евра (89 - Коман), Бонучи, Пирло, Видал (79 - Перейра), Маркизио, Погба, Тевес, Мората (85 - Йоренте)

БАРСЕЛОНА: Тер Стеган, Алвеш, Пике, Алба, Масчерано, Иниеста (78 - Шави), Ракитич (90+1 - Матийо), Бускетс, Меси, Суарес (90+5 - Педро), Неймар