Преди два дни германският хегемон Байерн Мюнхен изненадващо отстъпи с 2:3 при гостуването си на Ростов в Шампионска лига.

След загубата е сигурно, че баварците ще завършат на 2-ро място в групата си след Атлетико Мадрид, което може да им усложни живота на 1/8-финалите в турнира. Или пък не...

Байерн обаче не за първи път в историята си губи от руски отбор, нито е единственият европейски гранд, преклонявал глава пред тим от тази страна. През 1992 г. ЦСКА Москва печели с 3:2 визитата си на Барселона в Шампионска лига и след 1:1 в първия мач сензационно продължава напред.

3 години по-късно Байерн губи с 0:1 от Локомотив (М) в Германия за Купата на УЕФА, но на реванша е безапелационен – 5:0. Мюнхенци имат още един руски кошмар. През 2008 г. са разбити с 4:0 от Зенит в Санкт Петербург и изхвърчат от 1/2-финалите за Купата на УЕФА.

Реал Мадрид също си е тръгвал с подвита опашка от Русия. През същата година "кралете" са ударени с 2:1 от Спартак (М) в груповата фаза на Шампионска лига. Настоящият отбор на Ивелин Попов може да се похвали и с разгром над Арсенал – 4:1 през 2000 г., във втората групова фаза на най-силния клубен турнир.

Лондончани имат още един лош спомен от руската столица – 0:1 от ЦСКА през 2006 г., в групите на ШЛ, а три години по-рано Локомотив (М) надделява над Интер (1:0) на същия етап. В последните години руските отбори имат и значими победи като гости. През 2009 г. Рубин сензационно си тръгна като победител от "Камп Ноу" след 2:1 над Барселона на Пеп Гуардиола в групите на ШЛ, а през 2013 г. казанци удариха Атлетико в Испания с 2:0 за Лига Европа.

Преди две години пък ЦСКА (М) победи с 2:1 Манчестър Сити на "Етихад", а през 2008 г. Зенит стана първият руски отбор, спечелил Суперкупата на Европа след 2:1 над Манчестър Юнайтед.