Сензацията в Бундеслигата РазенБалшпорт Лайпциг почти сигурно ще участва в Шампионската лига през новия сезон, намирайки се на цели 10 точки над петия Айнтрахт Франкфурт.

Има голяма вероятност обаче "биковете" да не бъдат допуснати до участие в турнира, дори ако имат това право, твърди австрийският вестник Salzburger Nachrichten.

Причината се крие в това, че лидер в Австрия е РБ Залцбург. И двата отбора са собственост на милиардера Дитер Матешиц, а УЕФА не допуска конфликт на интереси.

Любопитното е, че клубът от Залцбург ще трябва да минава през квалификациите за влизане в групите, докато РБ ще има запазено място в тях. Така германците със сигурност ще стискат палци за отпадане на "роднините", ако участието им зависи от тях.

Босовете на Лайпциг обаче са на друго мнение. Според тях енергийната компания "Ред Бул" е имала специални права в Залцбург, които са били изтеглени. Така компанията е "само генерален спонсор" и нищо повече. Казано на юридически език - Лайпциг и Залцбург нямат нищо общо. 

Според експерти по подобни казуси в Австрия и Германия шансовете и двата клуба да бъдат допуснати до участие в групите на ШЛ са 50%. Ако от УЕФА все пак решат, че един от тях няма право да участва в надпреварата, това ще бъдат германците. 

Причината: те ще са завършили на по-ниска позиция в първенството си. Освен ако не хвърлят бомбата и не детронират хегемона Байерн Мюнхен...