Скандална дузпа донесе победата на Челси с 1:0 над Куинс Парк Рейнджърс от 4-ия кръг на "ФА Къп". "Сините" доминираха изцяло на стадион "Лофтъс Роуд", но се класираха напред благодарение на театралните качества на Даниел Стъридж.

Нападателят на Челси си изпроси смешен наказателен удар в 61-ата минута, когато се свлече като съсечен на терена, след безобидно единоборство с Клинт Хил за една висока топка. От бялата точка Хуан Мата не сгреши и класира отбора си напред в турнира.

"Сините" напълно надиграха и победиха, но в интерес на истината не впечатлиха особено с изявите си и като нищо Куинс Парк Рейнджърс можеше да стигне до преиграване в края на срещата.

Челси за поредна среща показа ялова атака и определено липсата на голове може да се окаже решаващо в бъдещите мачове.

Двубоят ще се запомни и с непрестанните освирквания към Джон Тери от страна на феновете на Куинс Парк Рейнджърс, а играчите на двата отбора не се здрависаха в началото на срещата, заради расисткия казус "Тери-Фърдинанд".

Челси започна атакуващо мача и още в началото притисна домакините в собственото им наказателно поле.

В 12-ата минута Фернандо Торес пусна хитро топката кам Хуан Мата, който развинти защитата на Куинс Парк Рейнджърс, нахлу през центъра и стреля остро от границата на наказателното поле, но Пади Кени спаси. Последва и тупалка на Флоран Малуда, но топката мина над горната греда на домакините.

Челси продължи да доминира и да мачка. В 22-ата минута Ашли Коул направи страхотен пробив отляво, последва центриране към Торес, който бе непокрит в малкото наказателно поле, но с шпагат Антон Фърдинанд се хвърли и успя да избие топката.

Домакините бяха твърде плахи в тези минути и допускаха съперниците си в твърда близост до вратата си. Давид Луис можеше да вкара страхотен гол със задна ножица, но топката мина високо над гредата.

Челси редуваше атака след атака, но така и не стигаше до чисто голово положение. В 25-ата минута Малуда направи самостоятелен рейд отляво и намери хитро Торес, който стреля от дъгата на наказателното поле, но в аут.

Пет минути по-късно най-добрият на терена Малуда за пореден път развинти отбраната на Куинс Парк Рейнджърс и нахлу в наказателното поле, но там бе блокиран отлично от Фърдинанд.

До почивката гостите продължиха да атакуват, но с пропуски се отличиха Хуан Мата и Фернандо Торес, а силен удар на Мейрелеш профуча до дясната греда. За цяло първо полувреме домакините нямаха нито един точен удар по посока вратата на гостите.

Второто полувреме започна с нови атаки за Челси. В 47-ата минута се заформи леко разбъркване в наказателното поле на Куинс Парк Рейнджърс, от което се възползва Даниел Стъридж, който стреля свирепо, но топката се отклони от тялото на Клинт Хил.

Пет минути по-късно Фернандо Торес разнебити защитата на домакините отдясно и поднесе топката на Стъридж, който обаче стреля над гредата. В 60-ата минута Куинс Парк Рейнджърс сътвориха най-опасната си атака от началото на мача.

Шон Райт-Филипс проби по дясното крило и поднесе топката в малкото наказателно поле на Челси, но там нямаше негов съотборник, който да опъне мрежата. В ответната атака на "сините" дойде и най-скандалното решение в мача.

Хуан Мата центрира отляво в наказателното поле на домакините, където Даниел Стъридж се свлече театрално при допир с Клинт Хил, но това доведе до дузпа. Скандално решение, което меко казано ощети домакините. Хуан Мата застана зад топката и бе хладнокръвен - 0:1.

След попадението Андре Вияш- Бояш много умело затвори играта и не даде почти никакви шансове на домакините. Играчите на Куинс Парк Рейнджърс се опитаха да променят развоя на срещата с атаки по крилата, но трудно пробиваха защитата на Челси.

Постепенно играта се накъса и избледня, за да дойде 77-ата минута, когато тежка контузия получи Рамиреш. Халфът бе изнесен от терена с носилка, като останаха съмнения за увредени кръстни връзки на коляното.

До края на срещата домакините хаотично се опитаха да изравнят и бяха близо до преиграването, но в осмата минута на добавеното време Люк Йънг не успя да преодолее с диагонален и остър шут Чех. Така Челси взе победата и е в следващата фаза на турнира.

КУИНС ПАРК РЕЙНДЖЪРС - ЧЕЛСИ 0:1

стадион "Лофтъс Роуд", Лондон
ФА Къп, 4-ти кръг

Голмайтор: Хуан Мата (61 от дузпа)

КПР: Кени, Хол, Фърдинанд, Йънг, Хил, Бартън, Райт-Филипс, Бужшаки (Хълс), Смит, Маки, Хелгусон (Македа)

Челси: Чех, Коул, Тери, Луис, Иванович, Мейрелеш, Рамиреш (Ромеу), Малуда, Стъридж, Мата (Есиен), Торес