Челси запази шансовете си за титлата живи, след като постигна изключително важна победа с 1:0 при гостуването си на Суонзи. Това стана в среща от 34-ия кръг на Висшата лига, която се игра на "Либерти Стейдиъм".

След този мач лондончани заемат 2-ото място в класирането с актив от 75 точки, като отборът изостава на два пункта от лидера в класирането Ливърпул.

Единственото попадение в мача бе дело на Демба Ба, който бе точен в 67-ата минута.

Лондончани обаче се представиха на доста посредствено ниво, с оглед на факта, че играха с човек повече почти цял мач, след като Чико Флорес от състава на Суонзи бе изгонен от игра в 16-ата минута след втори жълт картон.

"Лебедите" са 15-и в класирането след този мач с актив от 33 точки.
 



Мачът започна с много голямо желание от страна на домакините и във 2-ата минута Дайър центрира много опасно в наказателното поле, но за радост на гостите нямаше кой да засече топката.

Минута след това Ернандес отправи много силен удар, който обаче бе спасен от Чех, като стражът на лондончани нямаше особени проблеми да улови топката.

Челси пропусна уникален шанс да стигне до попадение в 5-ата минута. Иванович центрира перфектно в наказателното поле, но Салах от няколко метра прати топката в аут. Така египетският национал не успя да даде аванс на своя тим в резултата.

Бившата звезда на Базел отправи удар от няколко метра в 7-ата минута по диагонала, но и този път не бе прецизен и не успя да намери вратата на противника.

Темпото продължи да бъде много високо и в 10-ата минута Шелви се опита да намери Бони на далечната греда, но замисълът му не се получи и пасът му не бе особено прецизен.

Суонзи бе на косъм от откриване на резултата в 14-ата минута, когато Бони засече едно центриране с глава, но стражът на гостите със сетни сили изчисти топката в корнер.

Две минути след това домакините получиха тежък удар, след като Чико Флорес получи втори жълт и червен картон. Той бе даден за нарушение срещу Шюрле.

В ситуацията от страничната линия Жозе Моуриньо агитираше рефера да покаже втори жълт картон на футболиста на домакините, което от своя страна вбеси Гари Монк.

В следващите минути гостите поеха инициативата, но така и не успяваха да стигнат до още чисти голови положения.

В 25-ата минута Челси създаде сериозно напрежение пред наказателното поле на Суонзи, като гостите разиграваха 2-3 минути около пеналтерията. В крайна сметка Матич отправи силен удар, който се спря в тялото на противников футболист и така опасността бе предотвратена.

Точно четири минути след това Ба бе намерен от Аспиликуета в наказателното поле, но бе с гръб към вратата и не успя да се обърне и да отправи удар, като в крайна сметка изкара и топката в аут при опита си да я задържи около аутлинията.

Въпреки численото си превъзходство лондончани продължиха да изпитват сериозни затруднения при създаването на чисти голови ситуации.

Челси създаде много добра възможност в 38-ата минута. След ниско центриране в малкото наказателно поле на лондончани Ба се размина с топката, макар че бе на отлична позиция да я отклони във вратата.

Лондончани стигнаха до още една възможност, но Ранхел изби по страхотен начин пред очите на Рамиреш, който се готвеше да вкара във вратата на противника от близка дистанция.

В 42-ата минута Иванович засече перфектно центриране в наказателното поле с глава, но прати топката високо над вратата.

Макар и с човек по-малко, Суонзи можеше да стигне шокиращо до резултата. Дайър отправи великолепен удар от дистанция, а Чех със сетни сили изби топката в корнер.

В самия край на полувремето Салах пропусна втори отличен шанс за гол. Той бе намерен на точката за дузпата, но прати топката високо над вратата.

Второто полувреме започна с възможност за лондончани. В 49-ата минута Ето'о бе на позиция да засече топката във вратата на домакините, но бе изпреварен от техния вратар и в крайна сметка Ворм улови топката, след като първи стигна до нея.

В 55-ата минута Челси стигна и до още един шанс. След центриране топката бе отклонена нескопосано от Оскар към противниковата врата, но Уилямс успя да избие топката.

Минута след това гостите имаха още един шанс пред себе си, след като Ба засече прекрасно центриране на Иванович, но топката премина покрай вратата.

Пропуските продължиха да валят. След грешка на Уилямс топката попадна в Ето'о, който от перфектна позиция от няколко метра изпрати топката в аут.

Постепенно натискът на Челси се засили и в 60-ата минута и Ба пропусна добър шанс. Неговит удар обаче попадна право в ръцете на вратаря.

Суонзи можеше да реализира секунди след това, след като Раутлидж стреля от няколко метра, но след рикошет топката излезе в корнер.

В 66-ата минута Оскар бе задържан от Шелви в наказателното поле и останаха съмнения за дузпа, но такава не бе отсъдена, а и никой от футболистите на Челси не протестираше.

Минута след това Ба откри резултата в полза на Челси. Сенегалецът бе останал един на един срещу Ашли Уилямс, след което прати много силен удар от границата на наказателното поле, като топката мина под плонжа на Ворм. В ситуацията имаше лек рикошет в крака на Уилямс, но попадението си бе на африканеца.

Ба отправи мощен удар в 80-ата минута, но този път топката мина над вратата.

Минута след това Салах бе намерен в наказателното поле, но при опита си да комбинира с намиращия се в малкия пеналт Ето'о топката бе избита.

В 84-ата минута Микел отправи удар, който се спря в крака на противников играч, а секунди след това удар на Ето'о мина на сантиметри покрай страничната греда.

Салах пропусна пореден шанс в този мач няколко минути след това, след като от добра позиция нацели крака на противников футболист.

Суонзи можеше да шокира гостите, след като центриране на Шелви бе на косъм да влезе във вратата на лондончани, но Чех все пак извади топката в корнер, в последния момент.

В последните секунди на мача Салах видя перфектно Ето'о в наказателното поле, но камерунецът, който бе на метър от вратата, не успя да овладее топката. До края нямаше повече попадения.

СУОНЗИ - ЧЕЛСИ 0:1
0:1 Ба 67'

СУОНЗИ: Ворм, Уилямс, Ранхел, Чико, Дейвис, Раутлидж, Дайър (72 - Нгог), Бритън (88 - Де Гузман), Шелви, Ернандес (19 - Амат), Бони

ЧЕЛСИ: Чех, Тери, Кейхил, Аспиликуета, Иванович, Вилян, Рамиреш (46 - Оскар), Матич, Салах, Ба (79 - Микел), Шюрле (46 - Ето'о)