Действащият шампион на Англия Челси смаза с 5:1 Нюкасъл в мач от 26-ия кръг на Висшата лига, игран на "Стамфорд Бридж".

Страхотен двубой изигра нападателното трио на "сините" Диего Коста, Педро и Вилиан. Първият се отличи с гол и две асистенции, вторият с две попадения, а бразилският национал с един точен изстрел и едно голово подаване. Крайния резултат оформи резервата Бертранд Траоре 83-ата минута. Лошата новина за домакините обаче е контузията на Джон Тери, който беше принудително сменен още преди почивката и може да пропусне първия осминафинален мач от Шампионска лига с ПСЖ на 16 февруари в Париж.

Това пък беше първа победа на Гуус Хидинк на "Стамфорд Бридж" във Висшата лига след завръщането му в отбора. Преди това възпитаниците му регистрираха четири поредни равенства у дома. В класирането Челси се изкачи на 12-то място с 33 точки, докато Нюкасъл отново е в зоната на изпадащите – 18-та позиция с 24 т.


Срещата очаквано започна с домакински натиск и още във 2-ата минута Неманя Мачит се възползва от грешка на гостите и стреля, но покрай целта. В 5-ата минута обаче Челси поведе. Вилиан проби брилянтно през центъра, с хубав пас изведе Коста, който с едно докосване буквално прокара топката покрай вратаря Робърт Елиът за 1:0.

Нюкасъл получи добър шанс за изравняване малко по-късно, когато Джонджо Шелви центрира от фаул, но защитата на домакините се справи. Веднага след това лондончани организираха контра, топката стигна до Роландо Аарънс, който буквално я подари на Педро. Испанският национал нахлу на скорост и с удар по земята удвои преднината на Челси.

След малко повече от четвърт час игра кошмарът за "свраките" стана пълен. Диего Коста надбяга защитник, финтира Фабрицио Колочини и с перфектен пас изведе Вилиан, за когото не беше проблем да се разпише за 3:0! В следващите минути гостите изглеждаха абсолютно безпомощни и не можеха да отговорят по никакъв начин на съперника си.

Нюкасъл създаде интересно положение чак в 35-ата минута, когато Джорджиньо Вайналдум беше намерен на точката на дузпата и засече, но твърде слабо и Тибо Куртоа улови без проблеми. Секунди след това Шелви направи груба грешка, Педро се озова на стрелкова позиция, но не успя да затрудни Елиът. В продължението на първата част Вилиан затрудни максимално вратаря на гостите с превъзходно изпълнение на фаул, но той със сетни сили изби.

Второто полувреме започна с претенции от страна и на двата отбора за дузпи, но те не бяха уважени от главния съдия Роджър Ийст. В 57-ата минута Александър Митрович получи на границата на наказателното поле, овладя и шутира в далечния ъгъл, но не намери целта. В следващата атака обаче Педро окончателно сложи точка на спора. Сеск Фабрегас със страхотен пас намери нападателя, той овладя на гърди и демонстрира отлична скорост, след което матира Елиът за 4:0!

В 83-ата минута Траоре се разписа за 5:0, след като от границата на вратарското поле засече чудесен пас на Аспиликуета. В продължението на двубоя пък Андрос Таунзенд вкара почетния гол за Нюкасъ с удар покрай лявата греда на Куртоа.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QrDr2A18NKo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Челси – Нюкасъл 5:1

Голмайстори:

1:0 Коста (5)
2:0 Педро (8)
3:0 Вилиан (16)
4:0 Педро (59)
5:0 Траоре (83)
5:1 Таунзенд (90)

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери (38-Баба), Аспиликуета, Фабрегас, Матич, Вилиан (80-Лофтус-Чийк), Педро, Азар, Коста (60-Траоре)
Мениджър: Гуус Хидинк

Нюкасъл: Елиът, Янмаат, Тейлър, Колочини, Аарънс, Тиоте (67-Ласелес), Сисоко, Шелви, Вайналдуум (46-Колбак), Таунзенд, Митрович (71-Думбия)
Мениджър: Стив Макларън

Лондон, ст.: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Роджър Ийст
Жълти картони: Тейлър, Шелви (Нюкасъл)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5FJq7pwFfcg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>