Като един истински фен на Арсенал аз изпитвам голяма болка, когато любимият отбор не печели. И тя се засилва още повече от факта, че вече осма година Арсенал ще остане без купа във витрината.

Още по-лошото, е че през този сезон "артилеристите" така и не могат да намерят играта си и да направят силна серия от мачове, която да им донесе поне четвъртото място, за да може през следващия сезон да се таят нови надежди, че ще бъде спечелена купа.

Моето мнение, е че няма само един виновник за всичко това. Много са факторите оказали влияние върху неуспехите като например липса на характер в отбора и липса на класа на определени позиции, но по мое мнение голяма част от грешките могат и трябва да се търсят в мениджъра Арсен Венгер.

Първо ще започна с мнението ми за състава. Един от основните проблеми е може би слабият характер на футболистите. По този въпрос е говорено много пъти и всеки има свое мнение, но аз смятам, че това е нещо важно. Всяко лято Арсенал е напускан от много важни за отбора футболисти и това без съмнение оказва влияние върху психиката на по-младите футболисти, които остават без лидери, които да ги поведат напред. Всичко това няма как да се отрази добре на отбора.

Друг основен проблем е липсата на класни играчи на определени позиции. Интересен пример за това е ролята на централния нападател. Дупката оставена от Робин ван Перси след напускането му в посока Манчестър така и не може да бъде запълнена. Оливие Жиру безспорно е талантлив футболист, но до момента е посредствен в изявите си. Можем да се надяваме, че след време ще разгърне пълния си потенциал, но до тогава все някой трябва да бележи редовно голове, ако се искат успехи.

Един от най-лошо представящите се футболисти със сигурност е Жервиньо. Дупките в неговата игра са прекалено много: прекален егоист, лош подавач и разбира се слаб завършващ удар. Няма какво друго да кажа за него освен, че не заслужава да е в отбора.

Също така не мога да не коментирам защитата, един от основните проблеми. На левия бек Гибс се представя доста прилично, но често получава контузии, затова привличането на Начо Монреал бе напълно оправдано. Това, което ме изненадва през този сезон е слабата форма на двама футболисти, към които имах високи очаквания: Томас Вермален и Бакари Саня. Другите централни защитници също редуват силни със слаби игри и това води до колебливите резултати.

Няма как обаче да не отлича един футболист не със слабите му игри, а напротив. Той е най-големия английски талант в момента и се казва Джак Уилшър. Именно в него са моите надежди за един бъдещ мистър Арсенал какъвто е бил великият Тони Адамс. Времето ще покаже.

Относно горе изброените проблеми смятам, че до решението им може да се стигне с усърдна работа от ръководството и най-вече с нови попълнения, но те трябва да бъдат вече доказани футболисти, за да може да поведът отбора и около тях младите да изградят своите харектери, а футболисти като Жиру и Касорла да доразвият таланта си.

След обстойния преглед на проблемите в състава ще обърна внимание и на мениджъра, който смятам, че носи сериозна вина за слабата серия. Арсен Венгер е безспорно една емблематична фигура, с която се свързват всички успехи на „артилеристтите” през последните 17 години. През последните 8 обаче Арсенал претърпява крах във всяко състезание и няма как да не се търси вина и в него. Едно от нещата, които никак не ми харесват е това, че Венгер смята четвъртото място в Англия едва ли не за трофей. Не мисля, че има фен на Арсенал, който да се задоволява с това. Тези изказвания на Венгер ме водят до мисълта, че може би е изгубил част от мотивацията си за печелене на трофеи, а без мотивация не може да се постигне нищо.

Друг проблем при мениджъра е слабата тактика в доста от мачовете на отбора, нещо което води до провали. Винаги съм се питал защо не изпробва Подолски като централен нападател, тъй като той притежава много добър завършващ удар.

Неспособността да мотивира футболистите си и да им вдъхне доверие е друга слабост, която наблюдавам във Венгер особено през този сезон. Пример за това е мачът във Висшата лига през есента с Норич завършил при резултат 1:0 в полза на непретенциозния отбор. Грант Холт вкара за канарчетата, а „артилеристите” така и не успяха да се вдигнат и да победят, тъкмо обратното. Тук виждам грешка на Венгер.

В края искам да кача, че въпреки критиките ми относно Венгер, ако него го нямаше Арсенал днес нямаше да е същия отбор. Смятам, че трябва да бъде заменен, но само от някого, който знае как се ръководи голям отбор и има нужната мотивация да върне любимия клуб там където му е мястото – на върха!

WE LOVE YOU ARSENAL, WE DO!