Дунав надви ЦСКА-София 1:0 в исторически мач на финала в Първа лига! С победата русенци завършиха на четвърто място и ще играят в Лига Европа през следващия сезон. Това ще е второто участие в евротурнирите за "драконите", 42 години след дебюта им.

Важният гол за успеха срещу "червените" вкара бившият цесекар Самир Аясс в 70-ата минута. Дунав доминираше през целия мач срещу доста отслабения отбор на ЦСКА-София, който игра с резерви и куп юноши и не можа да се противопостави на домакините.

В Русе вече цари истинска еуфория, тъй като отборът ще играе европейски мачове за втори път в клубната история. Още повече, че командата на Веско Великов извървя този път само за две години, което е истински подвиг. За това спомогна и спирането на ЦСКА-София за участие в Европа по нареждане на УЕФА заради схемата с преименуването Литекс миналото лято.

Единственото досега участие на Дунав в Европа е в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1975/76, когато на стадиона в Русе е сразен с 1:0 не кой да е, а италианският гранд Рома.

Първата среща в Италия обаче завършва с победа 2:0 за римските "вълци", които продължават напред. Вчера се разбра, че инспектори от УЕФА са одобрили градския стадион и той ще може да приеме европейски мачове 42 години по-късно.


Напук на всички очаквания младия отбор на ЦСКА-София нямаше намерение да се дава без бой. Мачът започна равностойно, като русенци не бързаха в търсене на ранен гол, понеже равенството също ги устройваше.

Постепенно към средата на полувремето домакините все пак овладяха инициативата. В 18-ата минута Васил Шопов засече с глава центриране отдясно на Карагерен, но Конов прояви отличен рефлекс и спаси.

След половин час игра натискът на Дунав се позасили, след като по същото време Локомотив Пд, който имаше теоретичен шанс да измести русенци, поведе 1:0 на Лудогорец в Разград. В 32-ата нападателят на русенци Мирослав Будинов стреля от малък ъгъл, Конов отново спаси вратата на ЦСКА-София.

В 38-ата минута домакините бяха ощетени от рефера Георги Димитров. Капитанът на Дунав Диян Димов бе задържан за фланелката в наказателното поле от Симеонов, но съдията Димтров не видя нарушението. В края на полувремето отново Будинов пребори "червената" защита и стреля с глава, но пак Конов бе на място и отрази удара на нападателя.

След почивката Дунав продължи да натиска, но липсваше завършващия удар. В един от редките опити в нападение на ЦСКА-София Петър Витанов опита да завърти от фаул топката във вратата на домакините, но стреля твърде високо.

В 64-ата минута за пореден път Мирослав Будинов заби топката с глава при центриране отдясно, но не уцели вратата. Малко след това Васил Шопов овладя топката в наказателното поле, финтира Малинов и стреля по земя, но Конов изби брилянтно с крак.

Двайсетина минути преди края положението за Дунав стана напечено, тъй като Локо Пд вкара втори гол. Точно тогава обаче русенци стигнаха до така чакания гол - в 70-ата минута Дунав най-накрая поведе в резултата! След центриране от корнер Самир Аясс с глава заби топката в мрежата - 1:0.

Десетте хиляди по трибуните на градския стадион в Русе полудя от кеф, а в небето загърмяха фойерверки. До края на двубоя Дунав не изпусна мача от контрол и завърши страхотния си сезон в Първа лига с победа на четвъртото място и квота за Лига Европа.

Дунав - ЦСКА-София 1:0

1:0 Аясс 70

Дунав: 86. Антонов, 3. Петков, 22. Милчев, 21. Ларин, 23. Хубчев, 11. Димов (к), 6. Аясс, 94. Ненов, 7. Карагерен, 10. Шопов, 9. Будинов
Треньор: Веселин Великов

ЦСКА-София: 30. Конов, 2. Атанасов, 23. Дюлгеров (к), 20. Витанов, 10. Руменов, 5. Симеонов, 26. Търтов, 25. Йорданов, 22. Колев, 15. Малинов, 16. Станоев
Треньор: Стамен Белчев

Градски стадион в Русе
Съдия: Георги Димитров

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=7dffb3d993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>