Претендентът за титлата световен шампион по шахмат Вишванатан Ананд (Индия) победи световния шампион Магнус Карлсен в третата партия от мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи.

Гросмайстор Вишванатан Ананд, който игра с белите фигури, принуди норвежкия гросмайстор да се предаде на 34-тия ход. Резултатът от мача за световната титла е равен - 1,5:1,5 точки. Четвъртата партия ще се играе утре, 12-ти ноември.

След победата Вишванатан Ананд каза, че смяната на тактиката му е помогнала за първи път от пет години да победи Карлсен.

"Разбира се, че аз съм доволен - най-после, за първи път през последните пет години, успях да победя Магнус", каза Ананд, цитиран от БТА.

"Това не беше просто, макар че аз доминирах през цялата партия. Първите два дни бяха неуспешни за мен и се наложи малко да променя тактиката. Именно тя, а също така и упоритата подготовка в почивния ден, ми помогнаха да изравня резултата в мача", допълни индиецът.

Карлсен заяви: "Аз можех да играя по-добре. Днес беше такава партия, в която нищо не ми се получаваше от самия дебют. Нямаше никакви шансове да променя хода на партията. Какво мога да кажа - ненавиждам пораженията".

Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат - 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек.

След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември.