Майкъл Фелпс се готви да отиде на пета олимпиада. Ако успее, целта му ще е да увеличи колекцията си от 22 медала, 18 от които златни, а също и да напише нова страница в историята на плуването. Освен това обаче той не изпуска възможността да изкара някой долар покрай плуването.

Този шанс му се открива с компанията Aquasphere, която доставя плувната му екипировка. Тя ще пусне брандирана колекция "MP Майкъл Фелпс" от бански костюми, шапки, очила, шнорхели и плавници, които са тествани от Фелпс и вдъхновени от легендарния френски океански изследовател Жак Кусто. Кусто разработил акваланга и с негова помощ снимал филма си "Светът на мълчанието", който спечели Златната палма на кинофестивала в Кан. Идеята на Aquasphere е да използват достиженията на Кусто в помощ на съвременния плувец, а в ролята на плувеца, естествено, ще е Фелпс.

- Искахме да разчупим модела, който налагат гиганти като "Спийдо" и "Арена". Затова се опитахме да използваме опита на океанографите и да видим какво от него можем да използваме – твърди бизнес мениджърът на компанията Тод Мичъл.

Отначало продуктите на Aquasphere изобщо не впечатлили треньора на Фелпс Боб Баумън. "Кой е този Жак Кусто?", попитал той, когато му обяснили за какво става въпрос. Маските, които му пратили, му се сторили странни и прекарали доста време захвърлени в съблекалнята.

- Помислих си, че се шегуват - признава Баумън, но после размислил и решил да опита новите приспособления. - Когато пробвах маската, реших, че е страхотна. Виждах целия басейн. Мисля, че би била много полезна за начинаещите плувци. От опит мога да ви кажа, че успехът на един плувец се изгражда в първите му години в басейна

Така беше и с Майкъл – през годините ние експериментирахме с много неща, в някои се провалихме, в други успяхме, но все още си поставяме нови цели и ги преследваме.

Баумън и Фелпс започват кариерите си в програми за преодоляване на страха от водата у децата. Треньорът е преминал през всички стъпала на професията, преди да се заеме с професионалисти на световно ниво.

- Имам късмета да съм работил на най-различни равнища в кариерата си. Винаги съм изпитвал удоволствие от работата си, независимо с какво съм се занимавал. Но откакто се занимавам с професионалисти, ми липсва колежанското плуване. В САЩ трябва непременно да опазим колежанската система, която имаме в плуването, защото именно на нея се дължат успехите ни. В колежа аз бях просто един от учителите, само че класната ми стая беше дълга 50 метра и пълна с вода. Открих, че плуването е свързано с успеха на студентите в другите им занимания. Колкото по-добри бяха в басейна, толкова по-добре се справяха и с останалите неща в образованието си. 

Сред шампионите по плуване няма глупаци – спомня си Баумън. Той твърди, че възнамерява да се върне към работата с колежани, след като един ден приключи с Фелпс. - Искам да помогна на още хора да постигнат мечтите си. Бих отишъл на някое място, където още не са стигнали върха. Искам да тренирам нови състезатели, за да не казват за мен "Той ли? Той тренира само Майкъл Фелпс". А аз бях треньор и на майка му.

Фелпс е доволен от факта, че новите продукти на компанията ще излязат от негово име. Той смята, че така ще помогне на много деца да тръгнат по неговите стъпки.

- Когато за пръв път влязох в басейна, се страхувах от водата. Тогава не исках дори да си намокря лицето. Имаше програма за преодоляване на страха и се включих в нея заедно с много други деца – спомня си плувецът. - Сегашната ни програма е насочена към създаването на комфорт и увереност във водата. Харесва ми да развивам плуването и искаме да предадем опита си на хората. Не просто като състезател, но и като помагам да се разработват нови продукти. Страхотно е да има неща, в чиято направа съм помогнал.

Фелпс е много доволен от очилата и шнорхелите. Майкъл не иска името му да се свързва с калпави продукти

- Вижте този ластик. През цялата си кариера съм се дразнил на ластици, които се късат. Този ще издържи цял живот – хвали стоката плувецът, докато опъва ластика. Най-много обаче му харесват банските костюми. Те съчетават подхода от високотехнологичната епоха с комфорта, на който много държи Баумън. Стегнати са само на определени места, като позволяват на плувеца да използва цялата гъвкавост на раменете, бедрата и краката си.

- С онези костюми ходех като пингвин, преди да се хвърля в басейна. Мразех ги, много други плувци също ги мразеха. В някои от тях не можех да се напъхам по половин час. А аз, както и хората в магазина, също искам да се чувствам добре във водата – признава Фелпс.