Алпинистът Боян Петров, който претърпя жестока катастрофа край Кресненското дефиле, проговори.

"Аз съм със счупен крак, глезен, ребра, кости в главата, ключица и още други. Не помня тежката катастрофа, помня само последния протокол, който разглеждахме. Тежка амнезия - всичко е станало зад гърба ни", обяви той.

"С Андрей преминахме тежките моменти, лошото е зад гърба ни, вече сме извън реанимацията. Вчера разбрахме какво е станало - имало е сблъсък, ударила ни е румънка", каза Петров пред bTV, цитиран от Dnes.bg.

По думите му той и другият пострадал при сблъсъка – Андрей Ковачев са били на този път десетки пъти, със светлоотразителни жилетки, плътно на банкета, срещу движението.

"Станахме част от пътната черна хроника. Този път хора станаха жертва, досега си мислехме че само животните са жертви", коментира алпинистът.

Според него в последната година еколози и държава говорят на един език за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

"Този път трябва да бъде извън дефилето. Самият премиер Бойко Борисов каза, че ни подкрепя за това, а разбрахме че и с негова помощ сме били спасени. В живота ми така се случва, че всички тези случки още повече ме амбицират да се справя с трудностите. Тази случка ще стане пресечна точка в живота ми, защото искам да дам още от себе си, искам този път да се махне от Кресна и да го направим по друг начин", коментира Боян Петров.

Алпинистът призова от болничното си легло хората да не се отказват, а да следват мечтите си.

"Предстои ни още една седмица престой във ВМА, за да станем отново хора. Ще ми е нужен приблизително един месец, за да стъпя на крака си и още два месеца, за да започна да го натоварвам. После още около три месеца за влизане във форма. Плановете ми за изкачване на Еверест на пролет не са се променили, даже съм се амбицирал повече. Когато ми е трудно става още по-интересно", заключи Петров.