Българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин, съобщиха от екипа му. Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. Първото му изкачване е на 24 май 2014 година от северната страна, докато сега се качи на Еверест по южния му ръб.

Скатов е бил на върха около 3.00 часа българско време тази нощ. Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само 6 дни след като стъпи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер.Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения.

След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер ( 6500м.) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 човека ( алпиниста и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също се пое към вр. Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17.30ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.
Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец ( на7500 м. от северната страна) и словенец (в лагер 4) От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21.05. 
Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.