Гент изненадващо победи с 1:0 Тотнъм в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа.

Двата отбора направиха доста скучен мач в Белгия, но домакините стигнаха до един от най-големите успехи в историята си с гол на Джереми Пербет в средата на второто полувреме.

Така всичко ще се реши на реванша на "Уайт Харт Лейн", който ще се играе точно след седмица. В него обаче лондончани ще трябва да вземат сериозни мерки, ако не искат да отпаднат от далеч по-непретенциозния съперник.


Мачът на "Геламко Арена" започна скучно и първото опасно положение дойде след почти четвърт час игра. Тогава Хари Кейн намери пространство и отправи страхотен удар от разстояние, който вратарят Калинич с спаси с блестящ рефлекс.

След 20 минути игра и белгийците показаха зъби. Гигот засече центриране в наказателното поле, но изстрелът му беше твърде слаб и премина покрай дясната греда на Лорис. В средата на полувремето Сайф стреля силно, но защитник на Тотнъм саможертвено се метна и спря пътя на кълбото.

След половин час игра Гент създаде нова опасност. Дейаегере се освободи пред пеналта и отправи удар, който обаче прелетя над целта. Лондончани отговориха 3 минути по-късно, когато Деле Али засече с глава, но над горната греда.

Четири минути след началото на второто полувреме "шпорите" пропуснаха златен шанс да поведат. Тогава Кейн получи в наказателното поле и засече мощно кълбото, което едва не счупи десния стълб. Англичаните продължиха с по-активната игра и в 50-ата минута вратарят спаси удар на Дембеле.

120 секунди по-късно отново той стреля, но този път мерникът му изневери. Така се стигна до 59-ата минута, когато противно на логиката Гент поведе. Тогава Миличевич беше намерен отляво и намери Пербет, който първоначално не успя да нанесе хубав изстрел. Топката обаче остана в него и този път не сбърка с изстрел в долния десен ъгъл – 1:0!

В следващите минути Гент се затвори много добре, не допускаше опасности пред Калинич, а в 71-ата имаше шанс да удвоят преднината си. Митрович получи близо до точката за дузпа, но ударът му премина на сантиметри от целта.

До края на мача Тотнъм така и не успя да създаде опасно положение и логично загуби с 0:1.

Гент – Тотнъм 1:0

Голмайстор: 1:0 Пербет (59)

Гент: Калинич, Гигот, Дейаегере, Асаре, Митрович, Фокет, Сайф, Есити, Миличевич, Симон, Пербет

Тотнъм: Лорис, Уолкър, Айдервейрелд, Дайер, Дейвис, Уаняма, Дембеле, Сисоко, Али, Уинкс, Кейн

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/87MuQOGj0JY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>