На този етап Люис Хамилтън и Влатери Ботас все още могат да се състезават свободно помежду си, обяви босът на Мерцедес Тото Волф. 

Преди време той бе намекнал, че рано през сезона може да се наложи да бъдат налагани отборни заповеди заради силното представяне на Ферари. Въпреки че разликата между двамата се увеличи след победата на Хамилтън в Испания и отпадането на Ботас, все още те могат да се борят помежду си. 

„В момента Хамилтън има много сериозно предимство по отношение на точките, но все пак са минали само 5 състезания и остават цели 14. Като отбор ние никога не сме правили подобно нещо, още по-малко толкова рано през сезона, така че ще продължим да работим по този начин” заяви Волф. 

Ботас бе с основен принос за победата на Хамилтън в Барселона, след като в един момент от състезанието задържа Себастиан Фетел зад себе си в продължение на 2 обиколки, което след това свърши работа на неговия съотборник по пътя към триумфа. Той обаче със сигурност не е загубил амбиция за нови победи, след като спечели в Русия първия си успех в кариерата.