Световният шампион във Формула 1 за 1997-а година Жак Вилньов е категоричен, че отличното представяне на Люис Хамилтън и спечелената от него 4-а титла се дължи до голяма степен и на здравата конкуренция от Себастиан Фетел. 

Канадецът е на мнение, че британецът се е успокоил твърде много след идването на Валтери Ботас за заместник на Нико Розберг и чак след като е видял колко са силни от Ферари, е вдигнал нивото на представянето си. 

„Люис е много, много добър. В крайна сметка той има най-силната кола и кара за най-добрия отбор, което е ОК за всеки голям шампион. Той обаче не бе на това ниво през цялото време от сезона“ заяви Вилньов. 

„Според мен той „заспа“ след идването на Ботас и едва след като разбра, че не финландецът е основният му конкурент, а Фетел, се събуди. През предишните години големият му съперник винаги бе Нико. Сега с Ботас се успокои, след което му трябваше време, за да осъзнае, че Ферари и Фетел са много силни“ добави той. 

Самият Вилньов водеше битка със съотборника си Деймън Хил през 1996-а, а след това победи Михаел Шумахер за титлата през 1997-а и смята, че е по-добре основният ти съперник да бъде от друг тим. 

„По-добре е, защото обстановката в тима е по-спокойна. Освен това е много по-вълнуващо да се конкурираш с пилот от друг отбор. Смятам, че това бе един позитивен сезон, защото Ферари бяха на ниво и на фона на случилото се преди това, кампанията бе много интересна“.