Уважаеми читатели на Gol.bg, започваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона". 

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме материала на Дениз Андреас Молитор, който се е спрял на ролята на "работната пчеличка" Серхио Бускетс в Барселона.

Изпращайте и вашите материали на info@gol.bg.

 

В този коментар ще обърна внимание на позициите, на които са нужни титуляри/резерви на Барселона, за да бъдат "каталунците" по компактни. Отворените позиции, като свободни са две:

Първата е на десния бек, където се подвизават Роберто и Видал. Вторият бе сочен за заместник на Дани Алвеш, но след многобройни колебливи представяния "абдикира престола", което бе причина Роберто да се преклафицира на позицията десен бек.

Малко изненадващо, но Роберто показа доста добра адаптация към новата си роля в състава и заигра успешно, но не до толкова, за да можем да си кажем "нека да остане". Втората позиция е тази на Иван Ракитич, който определено издиша.

Хубавото при този случай е, че Барселона разполага с добър и голям избор за заместник. На тази позиция могат да се подвизават имена като Денис Суарес , Арда Туран, Рафиня, все класни играчи. Рафиня за жалост така и не успява да изкара на показ целия си талант.

Мъчен от многобройни контузии, той взима малко на брой участия и редува слабо-силно представяне. Така той не успява да постигне нивото на брат си. Арда Туран не е първа младост, но за сметка на това разполага с опит и огромен хъс за игра. Арда не е гласен за титуляр, с този факт е наясно и самият той, но на него може да се разчита, което е по-важното.

Турчинът може да заиграе почти на всяка позиция и разполага с най-важното качество изискващ отбор с философията на Барселона - умее да задържа и подава топката на едно много високо ниво. Дори в моментите, в които трябваше да стане от пейката и замести звезда като Неймар, Арда го направи по впечетляващ начин и точно в момент, в който Барса имаше най-голяма нужда.

Когато Пако Алкасер бе изпаднал в голова немощ, именно Арда спомогна за добрите резултати на Барселона с 11 попадения във всички турнири (близо два пъти повече от Неймар). За Денис Суарес тепърва ще се говори, но като цяло той оставя много добро първо впечетление.

Да обобщим, залязващ Ракитич плюс трима адекватни резерви, нужно е ново попълнение и смятам че Барса има голям избор. Проблемните места, при които изборът е малък са две - тази на Бускетс и тази на Иниеста. За да уточним и за двете места търсим резерви, едва ли съществува играч който би успял да измести някой от двамата за титулярно място.

При позицията на Иниеста имаме Андре Гомес, който бе взет явно с тази идея -да наследи дон Иниеста, но смятам че е малко постижима цел. По-скоро смятам Гомес ще се подвизава, като резерва на Иниеста, докато го държат краката и не се появи наистина достоен негов заместник.

При Бускетс случая е по-трагичен, тъй като Барса не разполага с негови резерви на пейката. Може да говорим евентуално за избора на Рафиня, което е доста относително поради ред причини които изброих по-горе. Смятам за наложително нужно взимането на адекватна резерва на Бускетс.

Дениз Андреас Молитор, специално за рубриката на Gol.bg "Фен зона"