Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме материал на Явор Русев, който се отнася за днешния финал на Australian Open между Рафаел Надал и Роджър Федерер. Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Има съперничества в спорта, които остават завинаги в хрониките. Дуели, които всички фенове, експерти и обикновени любители винаги с удоволствие си спомнят, коментират и разказват на по-невръстните младежи за отминалите романтични времена.

Когато говорим в частност за тенис, в главите на всички малко по-възрастни запалянковци и журналисти изникват спомени за титаничните сблъсъци между Бьорн Борг и Джон Макенроу през 70-те и началото на 80-те и знаменитите двубои между Пийт Сампрас и Андре Агаси през 90-те години. Съперничества останали завинаги в тенис хрониките, сблъсъци останали в историята със своя драматизъм, красота и зрелище.

Със сигурност всички тенис специалисти и експерти едва ли са вярвали, че някога ще изгрее едно съперничество, което ще засенчи и ще остави на заден план всички тенис легенди и ще се превърне в нарицателно и синоним, когато заговорим за тази аристократична игра възникнала в края на 19-ти век.

Така в началото на новия век на небосклона изгряват звездите на Роджър Федерер и Рафаел Надал. И когато двамата  се срещат за първи път през 2004 година нищо не предвещава, че 16 години по-късно дуелите между тях ще са се превърнали в украшение на всеки турнир, в истинска класика, за която всички непрекъснато и неистово ще мечтаят. Федерер току-що е спечелил първата си титла от Големия шлем (Уимбълдън 2003 г.) и е жаден за титли и успехи, докато Надал беше един младеж на 18 години, който точно беше започнал да се катери по стълбата на големия тенис.

През следващите няколко години швейцарецът наложи по категоричен начин своята доминация в този спорт, започна да печели редица титли от Шлема, но Надал се развиваше много бързо и скоро щеше да се противопостави на световния номер едно по това време. Така се стигна до сблъсъка им на Ролан Гарос през 2005 година, когато рожденикът от Майорка надви сензационно своя именит съперник, за да започне своята хегемония на червени кортове, довела до 9 титли от Откритото първенство на Франция до момента.

Всеки сблъсък между двамата започна да се превръща в истинско зрелище и наслада за окото. Двамата редуваха победи, като испанецът имаше предимство на червени кортове, докато маестрото от Базел надделяваше в сблъсъците им на трева.

С годините Надал ставаше все по-силен физически и психически, разви играта си и поведе в директните сблъсъци между двамата. Крайъгълният камък беше онзи исторически финален мач на Уимбълдън през 2008 година завършил с победа на Надал с 9-7 в 5-я сет, сложил край на хегемонията на Федерер от 5 поредни титли на свещените кортове в Лондон. Кралят беше победен вкъщи и сякаш осъзна, че предава трона на Тореадора от Майорка.

Това, което придава още по-голямо величие и значимост на техните дуели е фактът, че за разлика от всички останали съперничества, Надал и Федерер бяха приятели извън корта. Всички знаем за хладните отношения между Сампрас и Агаси; Борг и Макенроу. Рафа и Роджър бяха зверове и съперници на корта, но извън него имаха отлични взаимоотношения и изиграха и продължават да играят редица демонстративни мачове с благотворителен характер, което показва, че за разлика от много големи спортисти, те забравяха титлите, славата и парите и се превръщаха в „големи хора“.

Сега през 2017, когато се навършват 13 години от първия им двубой, предстои нов сблъсък между двете легенди. Двамата ще се изправят в сбъсък за титлата на Откритото първенство на Австралия. За тези години швейцарецът натрупа 17 титли от Големия шлем, за да задмине Сампрас и се превърне в най-великия играч за всички времена. Испанецът страдаше от контузии през сезоните, но винаги се завръщаше по-силен и има актив от 14 титли от най-престижните турнири. Съотношението между двамата през годините значително нарасна в полза на Надал, който има 23 победи в 34 мача. Мина доста време от последния им сблъсък за титла от Големия шлем, защото Новак Джокович и Анди Мъри доминират в модерния тенис по категоричен начин, но сякаш историята искаше да каже своята дума и да даде нещо уникално на обикновения зрител. Двамата се върнаха от ситуации, в които бяха отписвани заради редица причини, но съдбата искаше да им даде един последен сблъсък за историята, за вечността и романтиката.

Да, времето е друго и нещата са съвсем различни, да Федерер е на 35, има четири деца и съвсем други приоритети. Когато обаче на светлинното табло светнат имената на Федерер и Надал, а двамата тенисисти излязат на сцената, тогава милиони по малките екрани и хиляди на корта притаяват дъх, сърцата им започват да бият лудо, защото ще бъдат свидетели на най-голямото съперничество в историята не само на тениса, но и в спорта като цяло. Сблъскват се два различни стила, два различни характера, две личности, достойни за поклон, не само заради класата и гения си на корта, но и заради приноса си към спорта и хуманността си. Така че днес в 10.30 часа българско време включете телевизорите и не пропускайте шоуто, защото зрелището е гарантирано. Вземете си още една доза от този велик сблъсък, защото това може да е последният щрих, с който ще бъде завършена книгата на това изключително и велико съперничество…..

Явор Русев, специално за Gol.bg