Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме нов материал на Петър Славейков, който се отнася отново за Григор Димитров. Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Григор Димитров не успя в своята мисия да спечели откритото първенство на Австралия, след загуба от "Краля на клея" Рафаел Надал в петсетова трилогия на полуфиналите. Двубой достоен за тази фаза на турнира и определен от специалисти и фенове като мача на турнира. От техническото ниво на двубоя през интензитета на играта, до самоунощожителните и оставящи без сили играчи разигравания, та чак до напрежението, което можехме да разрежем с нож. Всичко, което се случи на "Род Лейвър Арена" беше висш пилотаж в тениса и всеки, който се опита да му се противопостави би бил анатемосан от всички разбиращи малко тенис хора.

Мач преминал през една плеяда обрати и трудни за обяснение от физиката разигравания до феноменалната физическа издръжливост на двамата титани, изиграли двубой, който ще влезе в историята на тениса, записан със златни букви, като един от образците за какво е нужно, за да спечелиш титла от Шлема. След края на този двубой нямаше победен. И двамата са победители след това, което видяхме и ни бе предложено като тенис продукция от тези двама, бих се изразил със социалистическото, майстори на спорта. Но това е само от морална гледна точка. В тениса няма равенство. Единият е победител, а другият победен. Жалкото за нас е, че Григор се оказа от страната на моралният "победител".

Все пак по мое лично мнение Григор Димитров изигра най-добрият мач в своята професионална кариера и остави всичко, което имаше на корта, в опит да спечели този двубой на поколенията. За жалост срещу този Надал бе невъзможно да спечелиш. Няма Джокович, няма Анди Мъри, това бе непреодолимото препятствие на този турнир. Това, което Надал предложи на Григор като движение по корта, бекхенд и защитна игра, не бе нещо, което сме виждали в тениса. Да не говорим и за много по-атакуващия стил, който испанецът изповядва през целия турнир. Играта на Надал е претърпяла изменения, които са от помощ на Матадорът в желанието му да спечели 15-и трофей от Големия Шлем и да го направи, освен еднолично втори в тази класация, но и първият в откритата ера на тениса, който е спечелил всеки мейджър трофей поне по два пъти. Но да преминем по-обстойно към това, което се случи на корта.

Българинът бе безкрайно агресивен, опитваше се да бяга на форхенд, за да може да притиска Надал постоянно в задни позиции и по този начин да държи инициативата в точките. В първите три сета намираше и точните моменти, кога да излиза на мрежата и кога да натиска от задна линия. Разбира се, в желанието си да бъде максимално агресивен, правеше по-голямо количество непредизвикани грешки, което не бе фатално, с оглед огромният брой печеливши удари, които валяха от ракетата му. Притеснителното за Григор бе отличната игра на Надал и малкия брой непредизвикани грешки, който роденият в Манакор тенисист направи. Хасковлията трябваше да бъде безкрайно концентриран и да пласира огромно количество първи начални удари, за да успява да се задържа в резултата. Не винаги се получаваше и логично Григор загуби първата част.

Втората част донесе и много повече драма , след като двамата тенисисти си размениха пет пробива, а форхендът на Григор и неговата игра най-после започнаха да работят на пълни обороти, разликата се забеляза моментално. Надал беше нервен, не вкарваше достатъчен брой първи сервиси, което даде предимството на нашето момче на ретур и Григор успя да пробие подаването на Надал на цели три пъти в един сет. И след пробив в последният възможен момент Григор се добра до равенството в тази гладиаторска битка.

Третият и четвъртият сет бяха същинската битка на корта. Двамата бяха много солидни в своите подавания, като след 24 сервис-гейма успяха да си разменят едва по един пробив, въпреки че не липсваха възможности за това. Просто и двамата вадеха най-доброто от себе си в тези моменти. Надал вече бе много по-близо до основната линия и се опитваше да поема инициативата в разиграванията, след като пасивната му игра през втората част бе наказана безмилостно от напористия и целеустремен Димитров. Така и логично, след като всеки спечели по един тайбрек, се стигна до пети сет, който щеше да определи и победителя.

Сетът започна много трудно и за двамата тенисисти. Всеки трябваше да отразява възможности за пробив на съперника си. Но къде по-лесно, къде по-трудно се стигна до 4 на 3 в полза на Григор. След печеливш бекхенд по правата и страхотно излизане на мрежата, първата ни ракета, се добра до две възможности да пробие Надал и да сервира за мача. Но това бе началото на края за Григор. Рафа заигра по начин, по който няма сила на тази планета, която да го спре. Максимален риск от всяка позиция на корта и прекрасна игра на мрежата. Топките му започнаха да кацат на линиите, а първото подаване се завърна с пълна сила. Успя да спаси подаването си и на свой ред получи шанс да пробие. За разлика от Григор той успя и вече се оказа в ситуация да сервира за мача. След равностоен гейм , Надал достигна до три топки за завършване на двубоя. На два пъти Григор с вдъхновена игра успя да достигне до 40 равни, но при третата запрати бекхенда по правата отвъд основната линия и испанецът се оказа с лице към корта, изразявайки своята неистова радост.

За постигането на големите си цели, Гришо трябва да си извади поуки от този епичен двубой, за да успее да става по-добър със всеки изминал ден. Като позитиви от неговото представяне бих отчел страхотната му физическа подготовка. Въпреки, че ми се стори, че е в края на двубоя започна да закъснява за някои от бекхендите и вместо да натиска от него, играеше по-често сечен бекхенд, Григор показваше отлично движение по корта и не намали интензитета на играта си. Това бе важно, за да успява да се противопостави на Надал в този петсетов спектакъл.

Другото, което бе на много високо ниво, бе неговата воля. На няколко пъти си мислех, че е пречупен, но той просто се връщаше на корта и се бореше със зъби и нокти за победата. Не позволи да бъде сломен, а накара Надал да даде най-доброто от себе си, за да спечели. Това му качество бе тествано многократно и Григор премина всички тестове с отличен. Просто в тениса трябва да има победител и за мое огромно съжаление, надявам се и Ваше, това не бе денят на Григор Димитров.

В едно съм сигурен. Денят на българския лъв ще настъпи и той ще властва над световният тенис съвсем скоро, така както това могъщо създание властва над всички други животни. И точно такива разочарования като вчерашният двубой са пътят за Григор към висините.

 

Петър Славейков, специално за Gol.bg