Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме нов материал на Петър Славейков, който този път обръща внимание на подновените сблъсъци в Шампионската лига и специално на гръмката победа на Байерн Мюнхен с 5:1 над Арсенал в сряда.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Дългото чакане свърши и надпреварата в най-комерсиалният футболен турнир Шампионската лига се поднови на един от най-комерсиалните празници в западна Европа, а именно Свети Валентин. Още след тегленето на жребият за осминафиналната фаза от състезанието няколко силни двубоя приковаха вниманието на футболния фен. Това бяха Пари Сен Жермен - Барселона и Байерн Мюнхен - Арсенал. Тези, определени като дербита от фенове и специалисти, двубои трябваше да представляват и най-непредсказуемите срещи от осемте определени в Нион през декември. Реалността обаче се оказа съвсем различна и случилото се в Париж и Мюнхен във вторник и сряда по-скоро напомняше на мач за Националната купа между първодивизионен отбор и такъв от някоя по-долна лига. 

В града на любовта, във вторник вечер, младият състав на Унай Емери сложи в малкия си джоб високомерните каталунци на Луис Енрике, с което успя да изненада цяла футболна Европа. С оглед на последните две срещи от елиминационната фаза, Меси и компания изглеждаха абсолютен фаворит за продължаване в следващата фаза. Но след погрома с 4:0 шансовете им да продължат напред в турнира са по-скоро илюзорни, отколкото плод на някаква логична развръзка. Все пак това е футбол и за 90 минути на Камп Ноу могат да се случат много неща, но по-вероятно парижани ще играят на четвъртфиналите за сметка на испанския гранд.

И така на следващия ден неутралния фен се надяваше да види един футболен спектакъл, който да остави интригата за втория мач след три седмици в Лондон. Качеството на двубоя бе налице, но за жалост на всички, освен за феновете на баварците, оспорван и равностоен двубой не се видя. Футболистите на Карло Анчелоти буквално изнесоха рецитал на тема тотален футбол на своите съперници и това, звучащо гръмко 5:1, бе най-малкото, с което се отърваха артилеристите.  

В навечерието на срещата треньорът на гостите Арсен Венгер заяви, че отборът му излиза на терена не просто за добър резултат, но и да победи. Татко Карло, както е наричан италианският специалист начело на немския колос, запази по-далновиден тон и каза, че за Байерн е важно да не допуснат гол в собствената си врата. Още по думите на двамата наставници бе ясно, колко е притеснен самият Венгер, а Анчелоти казваше клишета и заучени фрази, с цел да опази своите футболисти от напрежението идващо от подобен мач в Шампионската лига. А и Байерн са сериозно критикувани от немските медии за "слабата " си игра в първенството, въпреки че имат седем точки преднина пред втория в класирането Лайпциг. Още един аргумент за начина на говорене на Анчелото преди мача.

На футболния терен обаче баварците излязоха пределно мотивирани и още с първият съдийски сигнал, започнаха да пресират Арсенал дълбоко в тяхната половина. Томас Мюлер не беше намерил място в състава, като за сметка на него, Тиаго Алкантара бе сред титулярите. Този ход на Анчелоти даде предимство на Байерн в центъра на терена и оттам ставаше много трудно за Арсенал да изнасят топката. От своя страна Тиаго имаше пълната свобода да играе, където си пожелае и често можехме да го видим да взима топката  в централният кръг на терена и да я разпределя по двата фланга, където Дъглас Коста, и най-вече Ариен Робен, бяха неудържими за защитата на лондончани. Активно подпомагани от крайните бранители Лам и Алаба, германците успяваха да си осигуряват числено предимство в тези зони и още в 11- ата минута, след като Лам увлече Кийрън Гибс, оставен сам без опека Робен навлезе навътре към наказателното поле и с удар от около 22-23 метра по диагонала успя да матира Оспина и даде ранен аванс на домакините.

Носени на крилете на адреналина, баварците започнаха да атакуват все по-масирано и да пресират артилеристите с 8 човека в тяхната половина. Забеляза се един интересен тактически ход от страна на Анчелоти между 15 и 30 минута на мача. Дъглас Коста се премести да играе от дясно до Робен, с цел да се осигури числено предимство в тази зона, където неувереният Гибс и младият Алекс Айоби действаха хаотично. От ляво пък Дейвид Алаба остана като ляво крило, подпомаган активно от Тиаго. Филип Лам играеше 20- 30 метра в половината на гостите и в този момент Байерн се оказа във формация 2-2-5-1, което можем да наречем иновация в модерният футбол.За тези 15 минути Арсенал не успяваха да комбинират помежду си и само брилянтните спасявания на максиканеца Давид Оспина, запазваха резултата 1:0.

И точно в този момент, около 30 минута, една малко лека грешка на Левандовски даде шанс на Арсенал да се върне в мача.В опита си да изчисти една топка от наказателното поле на своя тим, той бе изпреварен от Кошчиелни и вместо топката ритна в крака френският национал. Тук  съдията Милорад Мажич се видя принуден да свири дузпа за гостите. Алексис може и да не вкара директно от бялата точка, след като удари дузпата малко нехайно и Нойер успя да парира,  но при вторият си опит обаче бе безпощаден и даде на Арсенал малко незаслужено, с оглед случващото се на терена, равенство. До края на полувремето Арсенал и Байерн играха равностойно и  се оттеглиха на почивката при равен резултат.  

Началото на втората част бе огледална на първата. Байерн атакуваха масирано и пресираха дълбоко, докато Арсенал се чудеха как да не получат гол. И футболистите на Венгер се справяха, докато Лоран Кошчиелни не получи контузия и трябваше да напусне принудително терена. Това се оказа и преломният момент. Той бе заменен от Габриел Паулиста. Младият бранител на гостите бе пренавит, правеше много грешки и в допълнение с липсата на опит в подобни завързани двубой, стана един от големите грешници за топчиите в тази февруарска вечер.

Първите 11 минути след влизането на Габриел искат да бъдат забравени от всички, които симпатизират на лондонския отбор. Между 53- ата и 64-ата минути футболистите на Анчелоти напълно оправдаха прозището си "баварският танк". Левандовски даде аванс след удар с глава и центриране на неостаряващият Филим Лам. Само три минути по-късно Лева много фино и с огромно въображение чукна топката към Тиаго, който оставен очи в очи с вратаря бе безпогрешен. След само още 8 минути оставен напълно необезпокояван от 20 метра, Тиаго направи за четвърти път вратаря на отборът от Западен Лондон безпомощен. 

Пълно отчаяние рееше в редиците на Арсенал през това време. Липсата на вяра можеше да се забележи във всички в лагера на артилеристите, освен при Алексис Санчес. Той бе единственият, който се бореше и се опитваше да пресира противниците си. Той се опитваше да мотивира всички около него, да им припомни, че има и втори мач и нищо не е приключило. За негова жалост в неговите съотборници не се видя и капка от тази страст, която той показваше цял мач. Дори и влезлите като резерви Жиру и Уолкът, изглеждаха като призраци на самите себе си. Да не говорим за Месут Йозил, когото трябваше да бъде издирван с "ДжиПиЕс" по терена, за да бъде открит. Много хора го наричат магьосник, заради безспорните му умения с коженото кълбо, но в този мач бе взел наметалото на Хари Потър и се бе скрил в него. За пореден път във важен двубой за своят отбор бе неузнаваем.

И за да бъде завършена надгробната плоча на Арсенал, влезлият в 86-ата минута Томас Мюлер се разписа за крайното 5:1 две минути по-късно, след детинска грешка на Алекс Окслейд-Чембърлейн, загубил топката на 20 метра пред собствената си врата. Тази ситуация онагледи цялостното представяне на Арсенал и затвърди впечатлението, което те ни оставиха през целият двубой - безхаберност, слаба мотивация, никаква идея, как да се противопоставят на Байерн и може би липса на необходимата класа. Един Алексис не стига, за да бъде победен Байерн. Дори контузията на Лоран Кошчиелни не може да служи за оправдание на отбор от ранга и амбициите на Арсенал. Тази вечер в Мюнхен трябва да бъде бързо забравена, иначе нищо хубаво не очаква артилеристите в бъдеще.  

Трябва разбира се да отдадем заслуженото и на баварците. Въпреки многобройните критики от немските медии по техен адрес, те спазват своята линия и планът на Анчелоти да пести сили в определени двубои от Бундеслигата дава своите резултати. Че Байерн е хегемонът в Германия е ясно и от сателит в космоса. Голямата разлика между Байерн на Пеп и Байерн на Карлето е, че италианецът не изисква перфекционизъм във всеки мач. Отборът играе, за да спечели трите точки, защото победа с 5:0 и с 1:0 дават еднакъв брой точки. 

По този начин отборът остава свеж и футболисти като Лам и Алонсо, който са прехвърлили 30- те могат да бъдат в пълна бойна готовност, когато дойдат големите битки през април и май. От друга страна се видя, че Байерн имат изключително вариативна игра и много оръжия, които до този момент не бяха влизали в употреба през сезона. Така Анчелоти оставя своите противници да гадаят срещу какво се изправят и това затруднява неминуемо разузнаването им. И най-лошото за всички следващи опоненти на баварците е, че никой не може да знае точно  какъв запас от сили и класа има тимът от Южна Германия. 

Едно обаче стана ясно след този двубой -  Байерн направи своето изявление и по мое скромно мнение вся смут във всички други отбори, имащи амбиции на вдигнат „Ушатата“ на "Милениум Стейдиъм" в Кардиф в началото на юни.


Петър Славейков, специално за Gol.bg