Холандия постигна изразителна победа с 4:1 над Беларус в мач от група "А" на световните квалификации, където е и България.

"Лалетата" нито за миг не оставиха съмнение в по-високата си класа и през първото полувреме стигнаха до два гола, дело на Куинси Промс. Малко след началото на втората част за гостите се откри искрица надежда, че могат да поднесат изненадата с хубаво попадение на Алексей Риос, но после Дейви Клаасен и Винсент Янсен тотално убиха надеждите им с нови голове за холандците.

Така момчетата на Дани Блинд събраха 4 точки в класирането, колкото имат още Швеция и Франция, която по-рано смаза България на "Стад дьо Франс". "Лъвовете" пък остават на 4-та позиция с 3 т.


Срещата в Ротердам започна с домакински натиск и в началните минути удар на Строотман излезе в аут. Малко по-късно и Янсен стреля, но Горнбунов беше на мястото си и спаси. В 8-ата минута пред нападателя на "лалетата" се откри чиста позиция и той мигновено шутира вдясно, но вратарят на Беларус демонстрира класа и успя да избие.

Секунди по-късно Янсен пропусна още една чудесна възможност да открие резултата. Острието на Тотнъм беше намерено с брилянтен пас в наказателното поле, но в решаващия момент защитник на гостите се намеси и блокира изстрела му.

След четвърт час игра логичното се случи и Холандия поведе. Тогава Янсен получи в наказателното поле и се опита да върне към Промс. Двама защитници на гостите последователно допуснаха фрапантни грешки и не успяха да изчистят, топката стигна до футболиста на Спартак Москва, който с безпощаден удар откри резултата – 1:0!

В следващите минути холандците продължиха да диктуват събитията на терена и след малко повече от половин час Вайналдум шутира в тялото на защитник и кълбото излезе в корнер. След неговото изпълнение се получи разбъркване, топката стигна до Промс, който от воле от границата на наказателното поле матира вратаря с удар в долния му ляв ъгъл за 2:0!

В края на полувремето и Беларус показа зъби. Първо Гордейчук получи хубаво подаване в наказателното поле, но мерникът му изневери. После и Политевич шутира от дистанция, но над напречната греда. Втората част започна мечтано за гостите и в 47-ата минута те намалиха изоставането си. При атака отляво капитанът Корниленко пусна чудесен пас успоредно пред вратата, където Риос с едно докосване вкара за 1:2.

В 56-ата минута обаче Холандия възстанови аванса си от два гола. Двама защитници на Беларус не се разбраха, Брума открадна топката и намери Янсен, чийто удар по земята се отби в страничната греда. При добавката обаче Клаасен не сбърка, правейки 3:1! В 64-ата минута Янсен тотално уби интригата с четвърти гол за "лалетата". Той направи самостоятелен пробив и с прекрасен удар точно под горната греда оформи крайното 4:1 за Холандия.

Холандия – Беларус 4:1

Голмайстори:

2:0 Промес (15, 31)
2:1 Риос (47)
3:1 Клаасен (56)
4:1 Янсен (64)

Холандия: Стекеленбург, Карсдорп, Ван Дийк, Брума, Блинд, Строотман (79-Класие), Вайналдум, Промс, Клаасен, Снайдер (46-Пропер), Янсен (84-Дост)

Беларус: Горбунов, Поляков, Сиваков, Политевич, Бордачов, Майевски (46-Хлеб), Корзун, Гордейчук (74-Володко), Кривец (67-Кисляк), Риос, Корниленко

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SPAnOhflSJM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>