Снощи националният отбор на България победи Холандия с 2:1 в контрола, която се игра вчера на стадион "Амстердам Арена". Головете за нашите реализираха Ивелин Попов от дузпа и Илиян Мицански.

Така България спази традицията да играе добре срещу "лалетата". В последните 4 мача родните национали дори имат предимство, записали сацели две победи  - в две контроли, едната от които с 2:1 през 1988 година, както и с 2:1 вчера. Останалите два мача са равенство 1:1 в квалификациите за Евро 2008 и победа за "оранжевите" с 2:0.

Холандия е един от Топ-отборите в света, срещу които България има равен баланс. След изиграване на 10 двубоя двата тима имат по 4 победи, записали са и 2 равенства при голова разлика 17:14 за Холандия.

Единственият друг тим от водещите в света, срещу който имаме почти равен баланс, е Франция - общо 20 мача, от които 8 победи, 4 равенства, 8 загуби.

България записа първа победа в официален мач след повече от една година. За последно националите спечелиха с 1:0 в контрола срещу Кипър на 29-ти март 2011 година.

Тогава селекционер все още беше Лотар Матеус, а попадението реализира Мартин Петров. Последваха 6 мача, в които отборът записа 5 поредни загуби и едно равенство (1:1 с Унгария в дебюта на Любослав Пенев).