Капитанът на Астън Вила Стилиян Петров е на път да спечели битката с левкемията. До това разкритие стигна шотландското издание "Дейли Рекърд".

33-годишният футболист бе диагностициран с коварното заболяване през месец март, а през април той започна битката с него. Още няма официална информация, която да потвърди това, но можем да се надяваме тази информация да е вярна.

Стенли премина през редица химиотерапии, а според изданието те вече са дали нужния резултат и на практика Стан е избегнал най-страшното.

Д-р Алестър Кемпбъл, който е председател на дружеството за набиране на средства за задълбочено изследване на левкемията и изработване на лекарство срещу нея, призна, че всичко около Стенли върви супер.

Професор Кръс Бърнс, който също се познава със Стенли, каза много добри думи за възстановяването на българския национал. Халфът е докарал рака до ремисие, което е финална стъпка към пълното възстановяване.

"Неговата ремисия е фантастична първа стъпка към пълното възстановяване на Стенли, за което всички ние се надяваме", заяви професор Крис Бънс, директор по изследванията на левкемията и лимфоните.

"Той е напълно наясно, че това е необходимата стъпка по пътя за възстановяването му, но все още има опасност заболяването да не е напълно възстановено", добави той.

"Макар, че повечето пациенти не стигат до ремисия, за съжаление някои от тях отново се разболяват след време", подчерта още професорът.

"Стилиян обаче изглежда е наясно с всичко това. Ще се следи много внимателно за признаци на възраждане на заболяването и ако има такива, тогава отново ще се лекува"

Междувременно на 3-и септември ще се състои благотворително събитие "A Pedal for Petrov", като тази кауза ще има за цел да събере 250 хиляди паунда за изследването на коварното заболяване.

Инициативата се роди от двамата масажисти на Вила - Андрю Смит и Алекс Бътлър.

Д-р Алестър Кемпбъл също ще вземе участие в инициативата.

"Стан е невероятен човек. Той е в процес на ремисия и и хората, които минават през това нещо, искат да помогнат на другите. Стилиян не прави разлика", каза той.

Преди няколко дни самият Петров се появи на "Вила Парк", за да отпразнува рождения си ден със своите съотборници.

*Ремисия - (на латински: remissio „намаление, отслабване“) означава период от развитието на дадена болест или клинично състояние, през който човек или е свободен от симптомите си, или те са овладени и проявите им остават относително стабилни с течение на времето.