Борусия Дортмунд – Байерн Мюнхен, двубой от 32-ия кръг на германската Бундеслига. Събота, стадион „Сигнал Идуна Парк”, 19.30 часа българско време.

Групата на Борусия Дортмунд:

Вратари:  Вайденфелер, Лангерак

Защитници: Суботич, Хумелс, Шмелцер, Пишчек, Кирх, Овомойела, Сантана

Полузащитници:  Гроскройц, Шахин, Кел, Блашчиковски, Гюндоган, Ляйтнер, Бендер, Битенкорт

Нападатели:  Ройс, Левандовски, Шибер

Контузен:  Гьотце


Групата на Байерн Мюнхен:

Вратари:  Нойер, Щарке

Защитници: Лам, ван Буйтен, Данте, Алаба, Боатенг, Контенто, Рафиня

Полузащитници:  Швайнщайгер, Мартинес, Шакири, Густаво, Чан, Рибери, Робен, Тимошчук

Нападатели: Мюлер, Писаро, Гомес, Манджукич

Контузени:
  Бадщубер, Кроос


Прогноза на Gol.bg:

През този сезон Байерн няма загуба срещу „черната си котка” от последните две години, печелейки за суперкупата на Германия, купата на страната и завършвайки наравно за първенство.

В шампионатните мачове между двата тима обаче баварците нямат победа в пет поредни срещи, четири от които завършваха с победа за „жълто-черните”.

Борусия е оставал цели 25 пъти без попадение срещу Байерн – нещо, което не се е случвало на домакините срещу друг съперник. Двубоят в събота е мач №100 между тези отбори във всички турнири, като Байерн има 45 победи, допускайки 25 поражения.

През този сезон Дортмунд е допуснал цели 12 гола с глава – два пъти повече в сравнение с този показател общо за предходните два сезона. Това донякъде може да се обясни с честите травми на четиримата основни защитници Суботич, Хумелс, Шмелцер и Пишчек.

Големият отсъстващ за домакините в дербито на Германия е Марио Гьотце, който бе закупен от Байерн за 37 милиона евро. Все пак в лагера на Борусия се надяват, че дребничкият техничар ще бъде на линия за финала в Шампионската лига срещу баварците.

С леки травми в състава на „жълто-черните” са Свен Бендер, Марсел Шмелцер, Марко Ройс и Илкай Гюндоган, но тяхното участие в съботния сблъсък не е под въпрос.

Наставникът на домакините Юрген Клоп обеща, че няма да пази звездите си за финала на стадион „Уембли”, той като иска да ги поддържа в оптимална спортна форма.

При гостите обаче ситуацията изглежда по различен начин. Навярно опитният специалист Юп Хайнкес ще продължи с ротациите, защото сблъсъкът с Дортмунд е само за престиж и за гонене на рекордите в първенството.

Мечтаният требъл от най-успешния германския клуб обаче тежи много повече от престижа и всевъзможните рекорди, затова е твърде възможно да видим отново нетипичната за Хайнкес схема с двама централни нападатели. Марио Гомес и Клаудио Писаро вече показаха, че си партнират чудесно и нищо чудно да ги видим заедно на терена от първия съдийски сигнал.

През последните два сезона Борусия се превърна в страшилище за Байерн, постигайки пет поредни победи (четири за първенство и една за купата), с което момчетата на Юрген Клоп официално са най-трудният противник на баварците по германските терени.

С достигането до финала на Шампионската лига от двата клуба все повече анализатори говорят за зараждащото се германско „Класико”, което не отстъпва по заряд, динамика и интрига на оригиналния испански вариант.

Фойерверките обаче със сигурност ще бъдат запазени за 25-и май, когато родината на футбола Англия ще приеме за първи път в историята два германски отбора, които ще се борят за „черешката на тортата” в европейския клубен футбол.

Поради тази причина ще заложим на равен резултат, който по никакъв начин няма да накърни честта на двата най-силни германски клуба.


Резултат:  Борусия Дортмунд – Байерн Мюнхен  2:2