Байер Леверкузен победи гостуващия Херта с 2:1 в мач от 36-ия кръг на германското футболно първенство. С успеха възпитаниците на Роджър Шмидт събраха 57 точки и си гарантираха третото място и бронзовите медали, а с това и място в Шампионската лига през следващия сезон.

Байерн е почти сигурен шампион за четвърта поредна година, след като има 82 точки и води с 5 точки пред втория Борусия Дортмунд два мача преди края на кампанията.

Домакините стартираха отлично и още във втората минута Юлиан Брандт откри. Той се измъкна в ляво в пеналта след подаване на Чарлс Арангис и с удар по диагонала от десетина метра преодоля вратаря Руне Ярстейн.

След четвърт час Байер вече водеше с 2:0. Хакан Чалханоглу центрира от фаул от дясно към границата на малкото наказателно поле, защитниците на столичани не успяха да изчистят добре и Ларс Бендер отблизо прати топката в мрежата.

Херта успя да се върне в мача с първото си положение в 21-ата минута. Петер Пекарик центрира от дясно и Ведад Ибишевич с глава преодоля Бернд Лено.

До края, обаче, гостите направиха твърде малко, за да стигнат до равенство. Така с 49 точки те паднаха на пета позиция в класирането заради по-лоша голова разлика от Борусия Мьонхенгладбах, който по-рано днес измъкна 1:1 на "Алианц Арена" срещу Байерн.