Те вече владеят Интер, Милан, Астън Вила, Еспаньол и много други спортни марки, а сега чукат и на немската врата. Китайците атакуват Бундеслигата! Потвърди го шефът на Аугсбург Клаус Хофман (48 г.), който в прав текст призна пред Manager magazin, че "много скоро, може би още в рамките на този сезон" китайски инвеститори ще купят дял от клуб в Бундеслигата. По информация на "Билд" клубът може да се окаже именно Аугсбург.

Немското правило "50+1" пречи китайците да се включат директно като мажоритарен акционер. Но това не ги притеснява, те вече си купиха миноритарни дялове в Манчестър С и Атлетико М. 

Идеята на китайците е да си правят реклама и да трупат познания покрай чуждите проекти. А те са им нужни, защото плановете на китайския президент Си Дзинпин във футболно отношение са повече от ясни - той се цели в участие на националния отбор на световно първенство, организиране на световно първенство и даже световна титла!

Финансовият бос на Кьолн Александер Верле (41 г.) потвърждава, че интерес от китайска страна към Бундеслигата има. "От време на време има запитвания от Китай. За първи път стана преди 2 г. При нас обаче такова нещо не е на дневен ред", гарантира Верле, цитиран от "7 дни спорт". Но някои други са готови да посрещнат китайците с отворени обятия.

"Отворени сме за нови инвеститори - не крие финансовият шеф на Херта Инго Шилер (51 г.), който вече доведе американски инвеститор в клуба. - Но за да станат нещата, партньорът и парите трябва да ни паснат!"

От Волфсбург считат за "много реалистична" възможността да се сдобият с инвеститор от Китай, а от Байер Л вече се обвързаха с китайски спонсор - букмейкърска компания. А снощи на домакинството си с Борусия Дортмунд даже посрещнаха 14-членна делегация от Китай. Което навежда на мисълта, че партньорството на Аспирините с Далечния изток тепърва ще се разраства. 

"Вече не е тайна за никого, че Китай налива големи пари във футбола - обобщава Феликс Магат, който в момента е треньор на Шандонг Люненг. - Целта е футболът им да се развива." Но дали това няма да означава, че вместо вурстове скоро по стадионите в Германия ще се предлага само пиле в сладко-кисел сос.