Шалке се класира за 1/4финалите на Лига Европа, след като в драматичен реванш стигна до 2:2 на терена на Борусия Мьонхенгладбах. Общият резултат бе 3:3, но повечето голове на чужд терен пратиха състава от Гелзенкирхен напред в турнира. 

Домакините могат да съжаляват, тъй като водеха с 2:0 на почивката, но след това не успяха да удържат преднината си и напускат надпреварата. 

Двубоят бе двуостър и много интересен, като още в началото Дурмич пропусна да вкара за домакините оставен сам от няколко метра, а след това Бургщалер не успя да реализира за Шалке, стреляйки неточно. 

Това се оказа важно, защото в 26-ата минута Гладбах поведе. След свободен удар Дурмич отклони с глава, топката попадна в Андреас Кристенсен, който стреля, получи се рикошет в Хьоведес и вратарят на Кралско сините бе безпомощен. 

В 30-ата минута Зомер не допусна изравняване, спасявайки удар на Горецка, който десетина минути след това стреля малко над вратата. От Борусия отново се оказаха по-ефективни, тъй като в добавеното време на първата част удвоиха аванса си. Махмуд Дауд овладя и отправи страхотен удар отдалеч, като не остави шансове на Фарман. Прекрасен гол и 2:0!

В 54-ата минута обаче ситуацията се промени, защото Шалке върна един гол. Горецка овладя една избита топка пред наказателното поле и реши стреля. Изглеждаше, че Зомер ще успее да реагира, но малко пред него топката отскочи от терена и прескочи вратаря, който нямаие какво да направи и така шансовете за гостите се върнаха. 

Те естествено се втурнаха напред и в 68-ата минута спечелиха дузпа за игра с ръка на Дахуд в наказателното поле, която Набил Бенталеб превърна в гол. Отсъждането изглеждаше спорно, но при 2:2 Шалке продължаваше напред. 

Последваха атаки и към двете врати като първо Дахуд стреля неточно, а след това Зомер спаси удар на Калиджури. Вратарят на Шалке Фарман също бе на място, когато Хофман стреля от малък ъгъл. В 81-ата минута Чупо-Мотинг не затрудни Зомер, макар и да трябваше да го направи. 

В останалото време Шалке удържа скъпоценното равенство и така спечели германското дерби в надпреварата.