Рома се разходи за 3:0 над опашкаря Ливорно в мач от 20-ия кръг на Серия А. Така домакините си направиха хубава загрявка за четвъртфинала срещу Ювентус за Купата, който ще се играе във вторник.

Дестро откри още в 6-ата мин. отблизо, когато съдиите проспаха засада на съотборника му Жервиньо. Стротман покачи на 2:0 в 36-ата мин., когато се възползва от хаоса в наказателното поле на гостите и прати топката в мрежата от малкия пеналт.

Вратарят Барди направи всичко по силите си, за да спести позорен разгром на Ливорно. Все пак той капитулира още веднъж през второто полувреме след прецизен изстрел на Ляич по земя.

Така римляните записаха трети пореден убедителен успех у дома в първенството, а новият треньор Атилио Пероти не успя да прекъсне черната серия на Ливорно.


Вълците поведоха срещу намиращия се в ужасяваща форма Ливорно още преди да са влезли в мача. При първата по-сериозна атака на Рома Торосидис подаде на Дестро, който изведе Ляич отдясно. Сърбинът се позабави, но в крайна сметка надигра пазача си и центрира ниско. Намиращият се в засада Жервиньо отклони леко топката, тя попадна у Дестро и той вкара отблизо още в 6-ата минута.

Рома се разигра истински едва 10-12 мин. по-късно. Тогава домакините успяха да се разгърнат и Торосидис върна към Ляич, който шутира високо над вратата.

В 26-ата мин. Де Роси, който бе капитан в отсъствието на Тоти, изведе майсторски Дестро сам срещу вратаря след комбинация със Стротман. Централният нападател обаче не успя да преодолее вратаря на гостите Барди. Малко по-късно Торосидис центрира остро, но Дестро не успя да отклони топката.

В 30-ата мин. Пянич изведе нахлуващия отдясно Жервиньо с премерен разсичащ пас, но ударът на нападателя бе спасен от Барди. Самият Пянич се пребори за топката в пеналта на гостите и се измъкна между трима, но стреля, изгубил равновесие, и Барди отново се справи. В 36-ата мин. Додо нахлу отляво и подаде към Стротман, който изведе Дестро с едно докосване. Ударът на нападателя бе блокиран, но Стротман довкара топката в мрежата.

Бърза комбинация с участието на Стротман и Пянич позволи на Дестро да вкара нов гол преди почивката. Попадението обаче бе отменено заради засада, тъй като съдиите прецениха, че Кастан е попречил на вратаря Барди. До края на полувремето Жервиньо пропусна отблизо с глава, а далечен изстрел на Стротман премина покрай вратата.

Картината не се промени и след почивката. Защитата на Ливорно продължаваше да прилича на разграден двор и почти всяка атака на Рома носеше опасност. В тези минути централният защитник на Вълците Бенатия прекарваше повече време в противниковото, отколкото в собственото наказателно поле.

Едва в 54-ата мин. юношата на Рома Греко отправи първия що-годе опасен шут към вратата на Вълците. Топката обаче профуча в аут. 

Вратарят на Ливорно Барди не изневери на принципа "и сам воинът е воин", а в няколко ситуации домакините демонстрираха неточен мерник и липса на концентрация. В 75-ата мин. Барди направи най-впечатляващото се спасяване. Тогава резервата на Рома Наинголан изведе Ляич, който не успя да преодолее младежкия национал на Италия.

Колегата на Барди Де Санктис се намеси за първи път чак в 78-ата мин., когато хвана топката, центрирана отляво и отклонена от защитник на Рома. В ответната атака пък Ляич оформи крайното 3:0 с изстрел по тревата от границата на наказателното поле.

 

Рома – Ливорно 3:0

1:0 Дестро 6

2:0 Стротман 36

3:0 Ляич 78

Рома: Де Санктис, Торосидис, Бенатия, Кастан, Додо, Пянич (69 Наинголан), Де Роси, Стротман, Ляич, Дестро (79 Тоти), Жервиньо (67 Флоренци)

Ливорно: Барди, Пичини, Чекерини (76 Ламбурги), Ринаудо, Валентини, Мбайе, Бенаси (81 Москера), Биаджанти, Дънкан (46 Борха), Греко, Паулиньо