Смени треньора, за да ти тръгне отборът. Желязното правило изглежда действа безотказно този сезон в Серия А. Това показват резултатите, постигнати от тимовете на Еди Рея (Лацио), Синиша Михайлович (Самп), Джан Пиеро Гасперини (Дженоа) и Еудженио Корини. Също така, началото изглежда доста обнадеждаващо за Давиде Балардини (Болоня), Кларънс Зеедорф (Милан) и Доменико ди Карло (Ливорно).

Рецептата е особено актуална в тези тежките финансови времена, настъпили за повечето италиански клубове. Защо им е на собствениците да пръскат милиони за играчи, щом е достатъчна една треньорска смяна, за да започне отборът да побеждава. В миналото този начин на мислене не веднъж и дваж е водил до катастрофални резултати, но този сезон позитивите от рязането на треньорски глави са налице.

Най-яркият пример е Лацио, който бе в процес на свободно пропадане при Владимир Петкович. Последният се задържа по-дълго на поста само защото миналия сезон Орлите спечелиха Купата на Италия с победа над смъртния враг Рома. Когато търпението на собственика Клаудио Лотито най-после се изчерпа, той се обърна към Еди Рея, който набързо преобрази тима. Оттогава римляните победиха Интер и Удинезе в първенството, Парма за Купата и записаха равенства с Болоня и водача в класирането Ювентус.

Две поредни победи – за първи път през сезона – записа Милан с новия треньор Зеедорф (над Верона и над Каляри). Междувременно обаче росонерите отпаднаха от Купата на Италия със загуба от Удинезе, а и победата на сардинците в последния кръг бе доста мъчителна.

Двата генуезки клуба също направиха успешни рокади. На 29 септември Дженоа смени Ливерани с Гасперини. Последният стабилизира тима след слабото начало, като успя да вземе и скалпа на бившия си тим Интер. Под негово ръководство генуезците имат 6 победи в 14 мача и общо 22 спечелени точки. Особено взривен бе стартът му начело на тима – 4 победи в първите 6 мача.

Михайлович пък смени Роси в Сампдория на 11 ноември. Оттогава отборът има две победи, четири равенства и две загуби, но срещу Наполи и Ювентус. При това генуезците затрудниха доста Рома за Купата на Италия. Има какво още да се желае, но все пак Самп тръгна нагоре със сръбския специалист.

Впечатляващо е въздействието на Еудженио Корини, който на 12 ноември смени Санино в Киево. Летящите магаренца реагираха на този ход с три поредни победи. Оттогава веронци пак с мъка печелят точки, но все пак напоследък постигнаха престижни равенства в гостуванията на Интер и Наполи.

Що се касае до Ди Карло, в първия му мач начело на Ливорно отборът спечели първи успех в последните си 10 мача от първенството.