Бившият бразилски национал Жуниньо Пернамбукано разкритикува остро Италия след контролата с Испания. Майсторът на статичните положения смята, че на адзурите им липсва изобретателност, разнообразие и вдъхновение в средата на терена.

"Останах много разочарован. За мен Италия е отбор от роботи. В средата на терена видях много играчи с еднакви характеристики: Монтоливо, Пирло", коментира Пернамбукано.

"На Италия й липсва истински "номер 10", който да организира отбора на тима. Честно казано, на тяхно място щях да съм доста притеснен. Според мен на италианците ще им е трудно дори да излязат от групата си на световното", завърши Жуниньо.

На световните финали адзурите са в група с Уругвай, Англия и Коста Рика. В ЮАР 2010 пък Италия, която пристигна на първенството като действащ световен шампион, наистина отпадна в груповата фаза. Тогава тимът, воден от Марчело Липи, направи равенства с Парагвай и Нова Зеландия, а в решителния мач със Словакия допусна драматична загуба с 2:3.

В същото време обаче суперзвездата на Испания и Барселона Андрес Иниеста се изказа точно в обратния смисъл. Той обяви адзурите за един от фаворитите на световното.

"Италия заслужава уважение заради историята си и заради настоящото поколение играчи", коментира халфът на Фурия роха. "Под ръководството на Чезаре Прандели те се опитват да играят хубав футбол. Уважавам много Андреа Пирло, който е истинска легенда, както и Даниеле де Роси, който отдавна показва много високо ниво."