Този сезон Серия А ще бъде първенство без играчи, за които може да се каже, че са №1 (т.е. без футболисти от световна класа). В първия кръг обаче се убедихме, че калчото все още е богато на играчи с №1 на гърба, тоест на вратари от висока класа.

Като се започне от ветерани като Джиджи Буфон и Морган де Санктис и се стигне до младоците Никола Леали и Марко Спортиело, минавайки през колегите им, спасили дузпи още на старта на първенството: Диего Лопес и Самир Ханданович.

Ювентус и Рома са големите фаворити за скудетото и вратарите им нямат право на грешка. След като изкараха трудно лято (Буфон заради провала на световното, а Де Санктис, защото в един момент бе изместен от Скорупски), ветераните започнаха да блестят още с първия начален сигнал.

Пръв (хронологично) се изяви Буфон, който попречи на Макси Лопес да отнеме победата на Юве над Киево. Два часа по-късно дойде ред на Де Санктис. Първо той отклони шута от фаул на Иличич в напречната греда, после демонстрира феноменален рефлекс при удара на Бабакар от границата на малкия пеналт, а за десерт демонстрира излизане „ала Нойер“.

Младите са жадни за слава, но старите бойци не се дават. Благодарение на Буфон и Де Санктис отборите им не допуснаха гол.

Най-силно впечатление обаче направиха вратарите на миланските грандове. На „Сан Сиро“ Диего Лопес демонстрира заложби на полузащитник, но когато играта загрубя, испанецът показа и котешки рефлекс. Той спаси мощен удар на Кандрева отблизо, а после отчая крилото и при опита му от бялата точка. Ако не беше злополучният автогол на Алекс, Лопес щеше да направи приказен дебют.

Ханданович пък потвърди славата си на експерт по дузпите, като хипнотизира Ларондо от Торино. Словенецът има вече 14 спасени удара от бялата точка в последните 5 години. Никак не е зле, нали?

Деня, в който бе повикан в националния отбор, стражът на Торино Даниеле Падели отбеляза с две отлични спасявания срещу Интер, сякаш за да докаже, че заслужава доверието на Антонио Конте.

Никола Леали (набор 1993) подпечата победата на новака Чезена над Парма с великолепна намеса при единствения точен изстрел на Дуковете. Марко Спортиело (роден през 1992) пък бе най-добрият на терена в мача между Аталанта и Верона. Добри изяви в първия кръг имаха още Миранте (Парма), Перин (Дженоа) и Коломби (Каляри). Общо взето, отличен дебют за играчите с №1 на гърба.

Матия Фонтана, „Евроспорт“