Преди 30 години футболен клуб Парма изпадна от Серия В в Серия С. Трудни мигове за тифозите, но все пак те имаха с какво да ги забравят - в града имаше два тима, които бяха първенци на Европа в други спортове.

Още по темата

 

Предишната година Парма спечели Купата на европейските шампиони във волейбола и бейзбола. Две континентални титли при мъжете в един сезон. Нещо, което преди това беше постигано само от градове като Мадрид, Москва, Букурещ, Бърно и Милано.

След 1984 г. го постигнаха също Барселона и Казан. Тогава, преди 30 години, спортът бе радост за всеки родом от Парма. Едно градче със 190 000 жители, което се чувстваше столица на спорта, макар и да нямаше силен футболен отбор.

Такава беше Парма преди, сега вече не е. Днес футболният клуб е в Серия А, но е в тежък финансов колапс и няма пари дори да организира домакинските си мачове.

"Парма Калчо" е пред фалит и връщане в дъното на италианската футболна пирамида. Там, където беше преди 30 години. Но футболът не е единственият спорт в криза в града. Парма винаги се е славела с добрите си отбори по волейбол, баскетбол и бейзбол.

Сега обаче липсата на пари в града е огромен проблем. Не само за спорта. Общината все още търси начини да се справи с финансовите проблеми, завещани от предишния кмет Виняли. Дори има опасност летището в града да бъде затворено заради дългове!

А само преди десетина години всички се страхуваха от Парма. Футболният клуб спечели 2 пъти Купата на УЕФА, веднъж КНК, 3 пъти Купата на Италия и веднъж Суперкупата на Европа.

Сред тези успешни години имаше и българско участие. В града още помнят Христо Стоичков, преминал като метеор за един сезон през водения от Невио Скала отбор. Там игра и Валери Божинов, макар да не постигна нещо обещаващо.

Последният успех на футболния тим бе през 2002 г. (Купата). Днес е доста по-различно. В рамките на един сезон Парма смени собственика си 3 пъти, но никой не може да намери пари, за да запуши огромните дупки в касата.

Клубът има дългове над 15 млн. евро, а миналия уикенд не успя да събере пари, за да плати за охраната, осветлението на стадион „Енио Тардини" и линейката, за да се състои мачът с Удинезе. Играчите не са получавали заплати от 6 месеца.

Във волейбола ситуацията е същата. Тимът, който спечели 8 титли на Италия и два пъти Купата на европейските шампиони, напълно потъна. В момента волейболният тим е в 4-тото ниво, а последният успех беше през 1995 г.

Женският волейбол е още по-надолу - в пета дивизия. Единственото, което остава на Парма, е бейзболът. Това е и италианският клуб с най-много европейски трофеи.

Със своите 13 шампионски титли на континента, бейзболният Парма е сред най-успешните в Европа. Много малко клубове са печелили титлата на Европа поне 10 пъти.

Такива са ЦСКА Москва (хокей на лед и волейбол), Барселона (хокей на трева) и от миналата година - футболният Реал Мадрид. Дори и бейзболният тим обаче има трудности. Не е печелил нищо от 2010 г., а през 2013-а се раздели с най-добрите си играчи. Причината? Липса на пари.

Последният клуб от Парма, спечелил нещо, е тимът по американски футбол "Парма Пантърс". През 2013 г. той взе титлата в Италия. Ще трябва ли Парма да чака още 30 години, за да види отново силен спорт? Въпросът е дали парите ще се върнат в този прекрасен град, защото без тях успехите са мираж.

Материал на вестник "7 дни спорт"