Армения затвърди доброто си представяне напоследък и победи Чехия с 2:1 като гост в квалификационен мач от Група Б за световното първенство, игран в Прага.

През цялата среща домакините бяха по-настоятелният отбор, но не съумяха да се възползват от териториалното си предимство.

Така Армения събра 9 точки и се изравни в класирането с Чехия, но остава на четвърто място заради резултата от директните сблъсъци. Преди няколко месеца чехите биха арменците с 1:3 като гости.

Първото сериозно положение беше за Чехия в 13-ата минута. След центриране и разбъркване в наказателното поле на гостите, Михал Рабусич беше оставен непокрит, но от точката за изпълнение на дузпа не успя да уцели вратата. В 19-ата минута Кадлец от чехите стреля от свободен удар, но топката мина на около метър от вратата.

Гостите обаче изравниха играта, изнесоха действията в предни позиции и в 31-авата минута със страхотен удар от 25 метра Карлем Мъкърчян препарира Петър Чех. Чехите отговориха с няколко положения пред вратата на Армения, но те не бяха толкова опасни. Полувремето завърши при 0:1, а през първите 45 минути бяха показани общо 4 жълти картона, три от които - за Армения.

Второто полувреме също започна по равностоен начин. В 54-ата минута Михал Рабусич за втори път изпусна изключително добро положение, след като остана сам срещу вратаря. Той дебнеше пред малкото наказателно поле, получи добър пас по земя, излъга защитник на гостите и стреля, но диагоналният му удар мина на цели 2 метра от страничния стълб.

В 70-ата минута Томаш Росицки отправи силен удар от 20 метра, топката рикошира в крака на Хароян и влезе във вратата на гостите. Армения можеше да поведе отново след 74-ата минута, но след страхотна контраатака и извеждащ пас от Мхитарян - Мовсисян изпусна сам срещу Чех.

До края на мача Чехия смаза гостите и изпусна няколко много изгодни положения, за което беше наказана. В добавено от съдията продължение Газарян вкара на Чех и донесе победата на Армения. Така гостите за пръв път в историята си постигнаха две поредни победи в квалификациите. Преди 2 месеца те победиха Дания с 0:4.

ЧЕХИЯ - АРМЕНИЯ 1:2
0:1 Карлен Мъкърчян `31
1:1 Томаш Росицки `71
1:2 Кеворг Газарян `92+2