Изпълнителният комитет към Европейската футболна асоциация УЕФА, под ръководството на своя президент Мишел Платини, ще дискутира смекчаване на правилата за финансов феърплей (ФФП) на 2-дневното си заседание в чешката столица Прага.

Срещата стартира в понеделник и ще завърши с финала на европейското първенство за младежи между Португалия и Швеция, които ще играят за титлата във вторник.

Предстоящото заседание на Изпълнителния комитет към УЕФА ще бъде първото без представител на Руския футболен съюз, който не подаде заявка за заместник на оттеглилия се Сергей Фурсенко.

Други трима ще се явят за първи път в залата, като това са приетите през март членове Шандор Чан от Унгария, Фернандо Гомеш от Португалия и Давор Шукер от Хърватия.

Една от главните теми на заседанието на Изпълкома е смекчаване на правилата за покриване на финансовия феърплей. Както е известно, миналата лято централата глоби Манчестър Сити с 49 милиона паунда за неспазване на ФФП.

Пари Сен Жермен също беше сред наказаните клубове. Смята се, че натискът за смекчаване на правилата идва именно от Сити и ПСЖ, както и от двата милански колоса Милан и Интер.

В дневния ред са залегнали още приемането на домакини за финалите в Шампионската лига и Лига Европа за следващия сезон, както и домакин на мача за суперкупата.

Изпълкомът на УЕФА ще вземе окончателни решения и около жребия за предстоящото през 2016 година европейско първенство във Франция. Освен това, ще бъдат обявени имената на страните-домакини на редовния конгрес през 2017 и 2018 година. Догодина той ще бъде проведен в унгарската столица Будапеща.