Когато на 20 май 1992 г. Сампдория игра на "Уембли" срещу Барселона на Христо Стоичков, Роберто Манчини беше световна звезда. Цяла Италия беше влюбена в 20-годишния красавец с №10, който разбиваше противниците и хвърляше в екстаз тифозите на Самп.

От 2 г. той е щастливо женен за Федерика Морели, двамата се радват на първородния си син Филипо (роден на 13 октомври 1990 г.), напът е и братчето му Андреа (13 август 1992 г.). Тогава Роберто дори не предполагаше какъв сложен и противоречив път му е написала съдбата - на него и на семейството му... 

На 20 май 1992 г. 13-годишната римлянка Силвия дори не е гледала великия мач. Нито е знаела за знаменития №10, нито е предполагала, че някога ще се познава с него. Нито, че ще бъде сочена като главната причина за разтрогването на 25-годишния му брак с Федерика Морели. 

Сега, 24 години по-късно, двамата вече се разхождат по брега на Сен Тропе хванати за ръка. Не казват защо. Официално Силвия е адвокатката на Манчини. Но всички смятат, че те са влюбени. И дори сгодени. Те изглеждат безгрижни и щастливи. Въпреки че за Роберто и за Силвия се задава тежко изпитание в съда - окончателната финансова компенсация за бившата му съпруга. В Италия се шушука, че разводът може да струва на Манчо 10 милиона евро…

Както се казва - животът продължава и след тежката семейна раздяла на бившия треньор на Интер Роберто Манчини, той вече има нова любов. Става дума за значително по-млада от 55-годишния Манчо брюнетка, чиято идентичност първоначално остана забулена в мистерия дори за прелюбопитните италиански медии.

Разбулването й започна с първите снимки на двамата, публикувани от седмичника "Оджи" в началото на лятото. Кадрите на папараците показват как двамата се наслаждават на плажа във френския курорт Сен Тропе, без да се крият от обективите и околните. Злите езици веднага под­шушнаха, че стройната хубавица много приличала на прочутата Илария д'Амико, която през януари роди син на вратаря на националния на Италия Джиджи Буфон.

Лятната ваканция с новата дама на сърцето на Манчо го зареди както за неочакваното уволнение от треньорския пост в Интер, така и за поредицата съдебни дела на чаровника. Едно от тях е за размера на издръжката, която трябва да изплаща на бившата си съпруга Федерика Морели след развода им от 2015 г. Тогава Морели поиска по €166 000 на месец, адвокатите на Роберто първо предложиха по €2500, после вдигнаха до €25 000 месечно, накрая съдът взе временно решение - по €40 000 издръжка на месец.

До окончателното отсъждане, което може да направи развода един от най-скъпите в страната.

И досега обаче няма яснота каква е причината за прекъсването на 25-годишния брак между Роберто Манчини и Федерика Морели, от който имат 3 деца - две момчета и едно момиче. Най-големият - Филипо (25 г.), който игра и в Ман Сити, сега учи в САЩ, Андреа (набор 1992 г.) в момента рита в Унгария, а най-малката Камила се движи между Рим и Лондон заедно с майка си. Според последните клюки Камила не продумва дума на татко си от раздялата насам.

За развода тогава информира с официално съобщение самият треньор (тогава начело на Интер), който спомена за сериозна "семейна травма" в отношенията им през 2009 г., без да изяснява защо подава заявление за развод чак през 2015 г. "Роберто Манчини обявява прекъсването на брачните отношения със съпругата си Федерика Морели - се казва в официалното изявление на Манчо през 2015 г. - През 2009 г. двамата преживяха травма, която ги отчужди един от друг, затова те живяха отделно през последните 2 години. След дълъг период на размисъл Роберто Манчини реши да обяви за раздялата и развода."

Малко след това бившата му съпруга, дъщеря на виден индустриалец от Неапол, отвърна, също с официално изявление. В него се уточнява: "Федерика Морели не разбира как един случай, дефиниран като "семейна травма", станала през 2009 г., може да бъде свързана с личния избор на съпруга да прекъсне едностранно един брак, който трае 25 години без прекъсване. За разлика от твърденията в изявлението през последните 2 години двойката не е живяла отделно, а според работния ритъм на съпруга и личните ангажименти и учението на децата."

През това време обаче таблоидите и жълтите издания в Италия вече търсеха трескаво причините за раздялата им. Първото предположение кое е породило "семейната драма" направи в. "Ил Матино" от Неапол, откъдето е и бившата съпруга на Манчо. Според изданието в дъното на драмата е "красива, млада брюнетка със спортно телосложение с която Роберто се запознава една вечер в ресторант в центъра на Рим. Истина или лъжа? Скоро ще се разбере, защото лятната ваканция е чудесна възможност за папараците и жълтите издания. Но ще трябва да се узнае и версията на синьора Морели, неаполитанка от Киая, ако тя реши да разкрие фактите и да обясни на приятели, роднини и почитатели какво всъщност се е случило през 2009 г."

Търсенето на самоличността на новата приятелка (или дори годеница) на Манчини продължи с пълна сила през лятото. То получи силен тласък през август, когато верният приятел на треньора Доменико Фарако пусна в социалните мрежи снимка с новата любов на Манчо. На нея са Доменико и Роберто, а между тях - усмихната брюнетка. Чието име се оказа Силвия Фортини, която в коментарите на снимката казва на Манчини: "ти си един много специален човек", а той й отвръща "винаги си №1, Силвия". Последвалата спешна консултация с "Гугъл" и с личния профил на треньора в интернет показа, че въпросната Силвия Фортини е всъщност римската адвокатка на Манчини.

Именно благодарение на нея той бе оневинен по обвинението за банкрута за няколко милиона евро на една фирма за недвижими имоти. "Оказва се, че тази на снимката е не само адвокатката на Манчини, но и новата му любов", предположиха италианските медии. Тя много прилича на брюнетката, снимана с Манчини на плажа в Сен Тропе. Доказателството? 37-годишната Силвия Фортини става адвокат на Манчини именно през онази 2009 г., годината на мистериозната "семейна драма", за която споменава бившият треньор на Интер в изявлението си за раздялата със съпругата си. Римската юристка бе и на снимката, публикувана в спортните всекидневници на подписването на договора на Манчини с Галатасарай от септември 2013 г.

Окончателното потвърждение дойде в началото на септември, когато синьора Фортини бе снимана да се грижи за своя клиент твърде интимно за адвокатка. И то на неговата лична яхта край Таормина, на североизточния бряг на Сицилия. Според сп. "Оджи" двамата са вече сгодени. В очакване на финансовата развръзка на развода с бившата му съпруга Федерика Морели, която може да му струва скъпо. Около 10 милиона евро, твърдят в Италия. А това може да принуди Манчини спешно да поеме някой нов отбор срещу солидна заплата. В Англия букмейкърите вече сложиха коефициент 21.00 той да стане селекционер на Трите лъва.