Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон ще запише мач №135 срещу България в петък. Адзурите приемат нашите в световна квалификация в Палермо. Ако Буфон играе в тази среща и след това във вторник срещу Чехия, ще настигне Фабио Канаваро като играча с най-много мачове за Италия.

В момента Буфон има 134 срещи за Скуадра адзура. Във вторник в "своето" Торино срещу "своята" Чехия, откъдето е съпругата му Алена Середова, ще настигне Канаваро.

Буфон има 45 мача за Италия в контроли, 8 за Купата на конфедерациите, 13 във финалната фаза на европейски първенства, 12 мача във финалната фаза на световни първенства, 32 мача в квалификации за европейски финали и 24 мача в квалификации за световни първенства.

"Да настигна моя приятел Фабио Канаваро няма да ми донесе някаква специална радост. Ще се почувствам специално, ако стигна до 150 мача за Италия. Тогава ще знам, че съм направил нещо специално", заяви Буфон по време на Купата на конфедерациите през лятото.

Буфон дебютира за Италия през октомври 1997 г. срещу Русия. Тогава е едва на 20 г. и треньора Дино Дзоф му дава шанс в баража за класиране на Мондиал 98. Зад гърба на Буфон вече са легенди като самия Дзоф и Паоло Малдини.

Рекордьорите за Италия

Играч Мачове
Фабио Канаваро 136
Джанлуиджи Буфон 134
Паоло Малдини 126
Дино Дзоф 112
Андреа Пирло 102