Гриша и Данаил Ганчеви си тръгнаха от ЦСКА на поне минус 50 милиона лева, пише „24 часа“. За периода, в който контролираха клуба, те покриха 8 милиона лева за емблемата на дружеството в люта битка с няколко фирми на Кирил Домусчиев, над 4 милиона стари дългове към играчи след решения на спортния арбитражен съд в Лозана, над 15 милиона в данъци и наем към държавата за базата на клуба и накрая над 35 милиона за съвместното дружество, което трябва да направи новия стадион “Българска армия”.

Всичко това е без сумите за трансфери и заплати на футболистите. В момента ЦСКА е напълно изряден и към НАП, а навремето бе пратен във “В” група за доста по-малко дългове от някои отбори.

В кратко съобщение от ЦСКА обявиха оттеглянето на бизнесмена и неговия син и прехвърлянето на акциите им на фондация “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука”. Тя държеше половината в акционерното дружество “Спорт инвестмънт”, което от своя страна притежава клуба.

Фондацията бе създанена през януари 2023 година и през лятото официално влезе в клуба, като придоби половината акции на “Спорт инвестмънт” и като изпълнителен директор бе назначен Стоян Орманджиев като партньор на Филип Филипов. Тогава отпадна делът на Христо Стоичков в ЦСКА, защото всичко в “Спорт инвестмънт” е 50 на 50.

Лице на фондацията е Данаил Илиев, който присъства в почти всичко компании, свързани с генералния спонсор на ЦСКА WINBET.

Сделката е станала още миналата седмица, но бе обявена едва днес.

Вече почти е ясно и новото ръководство на ЦСКА. За президент е поканен Димитър Бербатов, който загуби изборите за БФС от Георги Иванов-Гонзо. Спортен директор ще е юношата на “червените” Михаил Александров, един от отличниците на магистърския курс на УЕФА за бивши национали. Като старши треньор се връща Любослав Пенев. Любо още преди месец е обявил, че в края на сезона напуска “Хебър” и чака да се случи нещо в ЦСКА. Със сигурност изпълнителен директор остава Стоян Орманджиев, като не е ясно дали Филип Филипов ще остане на своя.

Феновете на “червените” се разделиха покрай сделката. Половината смятат, че в лицето на Гриша Ганчев се губи роден победител, а според другите - че идват още по-добри времена.

Някои са силно притеснени от промените в Закона за хазарта, които депутатите направиха днес, и дали това няма да се отрази на средствата, които се отделят за строителството на стадиона.

“Българска армия” вече реално не съществува, след като смолянската фирма “Ростер” си свърши светкавично работата и разчисти терена за отрицателно време. Все още обаче няма обявен строител на съоръжението.

Не е ясно как ще реагират и част от играчите на ЦСКА, след като повечето от тях бяха привлечени точно от Гриша Ганчев, а на доста им изтичат договорите през лятото.

Твърди се, че част от сделката са и правата на част от играчите, които, ако бъдат продадени, парите да отидат при Ганчев, пише още изданието.