Италианският хегемон Ювентус продължава да пише история, след като спечели шесто поредно скудето и общо 35-то в историята си, плюс двете отнети за скандала Калчополи.

Това стана факт с победата 3:0 над Кротоне в Торино, с която "бианконерите" са недостижими на върха кръг преди края. Освен историческата титла, торинци грабнаха и трети пореден златен дубъл – отново рекорд! На 3 юни в Кардиф те могат да ознаменуват отличния си сезон и с требъл, ако на финала в Шампионска лига победят настоящия първенец на Европа Реал Мадрид.

Най-титулуваният отбор на Апенините поведе още в 13-ата минута, когато навършващият днес 31 г. Марио Манджукич се разписа след отлична асистенция на Хуан Куадрадо. В края на полувремето Пауло Дибала сложи точка на спора с фамозно изпълнение на фаул и 10-ия си гол в калчото през сезона.

За първите 45 минути гостите не отправиха нито един точен изстрел към Джанлуиджи Буфон, въпреки опитите на Александър Тонев, който игра 57 минути. След почивката попадение на Дибала беше правилно отменено за засада, а най-добрият вратар на планетата продължи да скучае. Крайното 3:0 оформи Алекс Сандро в края.

Така "черно-белите" събраха 88 точки и математически е невъзможно да бъдат изместени от 1-то място, докато съдбата на Кротоне ще се реши другата седмица. Отборът приема Лацио и се нуждае от успех, а в същото време Емполи да не победи вече изпадналия Палермо като гост, за да оцелее.


Треньорът на Юве Макс Алегри не изневери на любимото си 4-2-3-1. Джорджо Киелини отново получи почивка и титуляр започна Меди Бенатия. Клаудио Маркизио стартира вместо невъзстановения Сами Кедира, докато Андреа Бардзали седна на пейката за сметка на Хуан Куадрадо. Дани Алвеш пък игра като десен защитник. За Кротоне от 1-ата минута излезе Александър Тонев, а до него действа Диего Фалчинели.

Още в началото Юве натисна съперника си и разиграваше дълбоко в половината на Кротоне. 120 секунди след първия съдийски сигнал Игуаин опита странична ножица, но Рози го блокира с цената на голяма болка, получена след твърдото единоборство помежду им. Малко по-късно Тонев се отскубна зад защитата на шампионите, но изстрелът му беше блокиран.

В 8-ата минута домакините спечелиха нарушение на опасна позиция, но Пянич не намери целта. Така се стигна до 13-ата минута, когато рожденикът Манджукич откри резултата. Тогава Куадрадо центрира от десния фланг, хърватският национал изпревари Рози на далечната греда и с едно докосване се разписа за 1:0!

След четвърт час игра Дибала демонстрира отличната си техника. Аржентинският национал финтира няколко противници, навлезе в наказателното поле, където беше спънат, но главният съдия Паоло Мацолени реши, че дузпа няма. В 20-ата минута Дибала и Куадрадо разиграха отлично, след което ударът на 23-годишният нападател от пеналта беше блокиран от Ферари. Малко след това и  Игуаин шутира, получи се рикошет, след който топката попадна право в ръцете на вратаря.

В следващите минути притиснатите до стената гости започнаха по-често да поглеждат към вратата на Буфон. Най-активен беше Тонев, но той първо беше спрян от Дани Алвеш, а по-късно Бонучи пресече острия му пас на точката за дузпата. В средата на полувремето Дибала намери Игуаин, който очакваше топката, за да разстреля Кордас, но в решаващия момент Чекерини изчисти.

В 38-ата минута "бианконерите" вече виждаха как вдигат историческото шесто поредно скудето – недостижимо постижение в историята на италианския футбол. Тогава Дибала изпълни перфектен фаул и буквално препарира вратаря за 2:0! След гола на аржентинската перла на "старата госпожа" "черно-белите" тифози започнаха с шампионските песни.

В самия край на полувремето Кротоне можеше да се върне в мача след рикошет. Тонев подаде към Фалчинели, който стреля от движение, кълбото се удари в тялото на Бенатия и мина на сантиметри от вратата. Втората част започна с мощен пробив на Куадрадо, който шутира от малък ъгъл, но Кордас спаси. По-късно Дибала пробва далече удар, но неточен. След почти час игра звездата на Юве беше изведен очи в очи с Кордас и отново се разписа, но голът беше отменен за засада.

Четвърт час преди края и Пянич пропусна да запише името си сред голмайсторите. Той засече подаване на Игуаин, но не уцели вратата. До края Алекс Сандро се разписа с глава след корнер, Манджукич пропусна да вкара супер гол зад центъра, след като Кордас изби със сетни сили далечния и изненадващ изстрел и после Юве започна с празненствата.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPrincipino.Claudio.Marchisio.Officialpage%2Fvideos%2F1703000109714341%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Ювентус – Кротоне 3:0

Голмайстори: 1:0 Манджукич (13), 2:0 Дибала (39), Сандро (83)

Ювентус: Буфон, Сандро, Бенатия, Бонучи, Алвеш, Маркизио (74-Лемина), Пянич (84-Ринкон), Куадрадо (70-Бардзали), Манджукич, Дибала, Игуаин
Треньор: М. Алегри

Кротоне: Кордас, Рози (34-Сампириси), Чекерини, Ферари, Мартела, Налини, Барберис, Крисетиг, Роден (78-Акости), Тонев (57-Сини), Фалчинели
Треньор: Д. Никола

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: П. Мацолени
Жълти картони: Мартела (Кротоне)

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FFedeBianconeraOfficialPage%2Fvideos%2F1776959935949090%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>