Походът на Джейми Варди от дъното до върха е достоен за холивудски филм. И по начина, по който се развива този сезон, няма да е изненадващо, ако хората в киноиндустрията решат да го излъчат на големия екран.

Ако Лестър продължава по пътя си и стане шампион, това няма да е само най-големият подвиг в историята на Висшата лига, но и най-великото постижение, което елитната ни лига е виждала някога. 
През 1995 г. аз спечелих първенството с Блекбърн - отбор, подобен на Лестър. Ние се изправяхме срещу големите и побеждавахме. Но похарчихме много пари - два пъти счупихме британския рекорд за трансфери. Нещо, което Лестър не направи. 

Стартовите им 11 на "Етихад" струваха само 21,5 милиона паунда, 10 пъти по-малко от тези на Манчестър Сити.

В днешно време финансовото неравенство между големите и малките отбори е по-осезаемо от всякога. И точно затова, ако Лестър спечели титлата, това ще е най-красивата история на всички времена. 
За да съм честен, преди събота си мислех: "Това е страхотна приказка, но няма да се получи". Но след като видях как те надиграха Сити във всяко отношение от началото до края, за първи път си помислих: "Знаете ли какво, може пък и да стане". Те имат невероятен отборен дух, който е прекрасен да го гледаш.

Имат играчи, които са били определени като недостатъчно добри в предишните си клубове, но те очевидно имат страхотен интелект. Освен това имат чудесен гръбнак, изграден от Каспер Шмайхел, Роберт Хут, Н'Голо Канте, Дани Дринкуотър и Варди. А в лицето на Риад Махрез Лисиците притежават играча на сезона към този момент.

Лестър играе 4-4-2, което е излязло от мода. Но те доказват, че тази схема все още върши работа, ако имаш 11 играчи, които са готови да работят здраво - и те имат изумителна работна етика по целия терен. Да, те могат да играят директен футбол, но те се защитават с доста хора и не ти прощават, като те удрят на контра. В нападение имат играч със скоростта на Варди и техниката на Махрез и ги използват възможно най-добре. Отзад са защитна четворка, подобна на онази, която миналия сезон пускаше голове на поразия. Затова треньорът очевидно е изиграл голяма роля за техния успех, както и за усърдната им работа в тренировките. 

Всички повдигнаха учудено вежди, когато Раниери бе назначен през лятото. Но той надгради добрата работа, свършена от Найджъл Пиърсън в края на миналия сезон. Да не забравяме, че той даде началото на всичко. На този етап от първенството през миналата година Лестър е на дъното само с точка повече, отколкото има в момента последният Астън Вила. Цяло чудо е, че успяха да се спасят, постигайки 7 победи в последните си 9 мача. И Раниери продължи този възход по начин, който никой не си е представял. А на 15 май той има шанс да вдигне титлата на стадиона на Челси, неговия предишен английски клуб и дом на настоящите шампиони.

Но въпреки казаното досега, нещата се промениха. Лестър играят без напрежение през целия сезон, само че те вече са фаворит на букмейкърите за спечелване на титлата. Никога досега не им се бе налагало да четат как хората очакват от тях да продължат в същия дух и занапред. Затова, ако се подхлъзнат, няма да е заради футбола - те вече показаха, че могат да победят всекиго. Ще бъде заради напрежението, което независимо какво казват те ще расте с всеки мач. 

Отново се връщам към онзи сезон с Блекбърн.  Ние не чувствахме никакво напрежение, докато не останаха шест мача до края. Но тогава от последните шест срещи ние спечелихме само две и загубихме 3 от последните 5 . Ние пресякохме финалната линия, като получихме и нужния късмет, като най-големият ни конкурент Манчестър Юнайтед не успя да победи като гост на Уест Хем в последния кръг. При това успяхме да го направим под ръководството на човек като Кени Далглиш, който знаеше най-добре какво е нужно за победата, и беше по-нервен от всички останали. 

Затова, колкото и да искам Лестър на измине остатъка от сезона без подхлъзване, все още мисля, че то ще се появи някъде. Много бих се зарадвал, ако ме опровергаят, както биха се зарадвали и много от футболните фенове в страната. Ще бъде невероятна история за Лестър, невероятна история за Висшата лига. И невероятна история за Холивуд. 

Алън Шиърър, "Сън"

Превод "7 дни спорт"