Какъв бе смисълът Арсенал да напусне своя традиционен дом "Хайбъри"? Това, което виждаме, ли е наследството за "Хайбъри"? Преместването на "Емирейтс" трябваше да помогне на клуба да се изкачи на по-високо ниво. И сега, докато те се радват на хубавичък нов стадион и всичките тези пари в банката, те нямат отбор на терена. Феновете бяха преметнати и това се случва вече всяка година. Когато играех срещу тях на "Хайбъри" в края на 90-те и началото на века, те имаха най-добрия отбор - Марк Овермарс, Еманюел Пти, Робер Пирес, Денис Бергкамп... Тиери Анри не беше световна класа, когато се присъедини, но бързо достигна това ниво.

Сега те си имат този нов стадион, но единствените играчи от световна класа, които привлякоха през последните 10 години, са Алексис Санчес и Месут Йозил. Някои може да спорят и за Петер Чех, но ако той все още беше от световна класа, Челси със сигурност щеше да го задържи. И не забравяйте - Санчес не можеше да се пребори за титулярно място в Барселона преди да го продадат. Арсенал можеше да си остане на "Хайбъри" и да продължи да купува футболисти от висока класа, както преди. И защо те не харчат парите, които притежават?

Това е абсурдно и ако аз бях притежател на абонаментна карта на Арсенал, сериозно щях да обмисля дали да не я скъсам. Феновете им плащат най-високите цени за абонаменти в цял свят, но не може мениджърът на Арсенал да започне сезона с Роб Холдинг и Калъм Чеймбърс като титулярни централни защитници. В четвъртък Венгер каза: "Аз мога да уверя хората, че съм готов да харча пари, но по-важното е да ги похарча правилно.

Има два пазара: един за английските клубове и един за останалата част от Европа." Така е от 4-5 години насам. И ако аз бях фен на Арсенал, това "но" в изказването на Венгер щеше дълбоко да ме разтревожи и да ме накара да си кажа: "Ето, пак почнахме!" Венгер трябва да влезе в час. Той трябва да осъзнае, че дори Лестър предлагаше по 25 милиона паунда за Трой Дийни от Уотфорд. А вижте Гонсало Игуаин. Той бе свързван с Арсенал от векове, но когато Ювентус го поиска, те просто извадиха парите и го взеха. Да, наложи се да платят 76 милиона паунда, но трябва да се примириш и да плащаш за играчи над цената им.

В противен случай изоставаш далеч назад. Подходът на Арсенал се вижда от онази оферта от 40 милиона плюс един паунд за Луис Суарес, когато бе в Ливърпул преди 3 години. Да, хората казват, че в договора е имало клауза за тази сума, но защо просто не направиш подобаваща оферта от 50 милиона паунда, да отидеш и да го вземеш? Тяхното предложение бе смехотворно. 

Манчестър Юнайтед харчи всичките си пари, включително и световен рекорд от 89 милиона паунда за Пол Погба, а в същото време Арсенал купува Холдинг, 20-годишно момче от Болтън, който сега е в трета дивизия. Той някога може да стане топ играч, но тук говорим за сега. През последните 7 трансферни прозореца Арсенал купи следните играчи за първия отбор: Яя Саного, Матю Фламини, Йозил, Санчес, Дебюши, Оспина, Чеймбърс, Уелбек, Габриел, Чех, Елнени, Джака и Холдинг.

Колко от тях бяха искани от големите клубове? Може би само Йозил и Санчес. За капак Джейми Варди и Рияд Махрез подписаха нови договори с Лестър въпреки интереса към тях от Арсенал, което е още един знак, че тук нещо не е както трябва. Венгер трябва да разбере, че в конкуренцията на модерни мениджъри, като Жозе Моуриньо, Юрген Клоп, Антонио Конте, той изостава далеч от тях и на терена, и извън терена. Попитайте всеки фен на Арсенал какво би предпочел - да се върнете отново на "Хайбъри" с всичките тогавашни играчи от топ класа, или да имате чудесен нов стадион и всичките пари в банката, но отбор без звезди. Зная какъв щеше да бъде моят отговор. 

* Роби Савидж е бивш играч на Манчестър Юнайтед, Лестър, Бирмингам, Брайтън, Блекбърн и Дарби Каунти, уелски национал. Сега е футболен анализатор за "Мирър" и Би Би Си.