Реал Мадрид за пореден път доказа, че е абсолютният господар на Европа. Отборът спечели втора поредна титла в Шампионската лига, уникално постижение в сегашния формат на турнира. Преди този рекорд на „кралете“ до постижението се доближиха единствено Милан (1995), Аякс (1996), Ювентус (1997) и Манчестър Юнайтед (2009), но и четирите гранда загубиха финал, година след като стъпиха  на европейския връх.

За романтиката на футбола, едва ли имаше по-подходящ отбор от „кралския клуб“ да пренапише историята. Белите вече са с 5 отличия пред най-близкия си преследвач със своите 12 купи на европейските шампиони, следвани от „едва“ седемте на Милан.

След всеки успех на Реал Мадрид обаче, както в клуба, така и във феновете, идва жаждата за нов такъв. Въпросът сега е, способни ли са от Реал на немислимото, три поредни титли от Шампионската лига? И докато едва ли някой се съмнява в класата на 33 кратният шампион на Испания, по любопитно е, дали ще се намери отбор в Европа който да им се противопостави. Нека разгледаме петте най-сериозни кандидата да детронират шампионите от последните две години по пътя към „тринадесетата“.

1. Манчестър Юнайтед
Отборът на „червените дяволи“ далеч не е същото страшилище от времето на Сър Алекс Фъргюсън, но със сигурност не трябва да бъде подценяван. С треньор като Жозе Моуриньо, способен да спечели всеки мач независимо от качествата на отбора си, и състав изпълнен със звезди от ранга на Погба, Де Хеа, и Марсиал, червените от Манчестър няма да са в ролята на аутсайдер дори и срещу Реал Мадрид. Съдейки по трансферната политика на клуба от последните 3 години, можем само да очакваме нови гръмки трансфери от по 100 милиона, който допълнително да подсилят състава, а целите на тима в турнира на шампионите без съмнение ще са високи. Все пак липсата на опит срещу най-големите при голяма част от играчите на Юнайтед може да се окаже решаваща през следващия сезон и тимът да трябва да изчака няколко години преди пак да стъпи на европейския връх. Двубоят за Супер купата на Европа на 8 Август срещу Реал Мадрид ще е първа подсказка за качествата на момчетата водени от Моуриньо.

2. Ювентус
Загубилият тазгодишния финал в Шампионската лига тим на Ювентус по никакъв начин не бива да бъде отписван от вариантите за шампион през следващия сезон. Въпреки тежкото поражение в Кардиф, „старата госпожа“ продължава да бъде единственият отбор отстранявал Реал Мадрид в Европа през последните четири години. Легендата Буфон  вече обяви, че има амбиция за поне още един опит да вдигне купата с големите уши, а засега няма индикации някоя от звездите в състава да има намерение да напуска. Може би с един по бърз нападател в сравнение с Гонсало Игуаин, играч с невероятна класа, но не и с особена скорост, торинци биха били по равнопоставени срещу белите от Мадрид, подобно на случилото се преди 3 години. Тогава играещият за италианските шампиони Алваро Мората наказа на два пъти родния си тим, като се разписа и при загубата 1:3 от Барселона на финала.

3. Челси
Английският шампион Челси ще се завърне в Шампионската лига през следващия сезон след една година извън турнира на шампионите. През настоящата кампания сините от Лондон бяха с класа над останалите отбори в Англия, но феновете винаги се връщаха към факта, че те са с предимство поради липсата на мачове в Европа. Въпреки това, Антонио Конте демонстрира страхотно чувство за ротация на състава си, позволявайки на играчите си да се предпазват от сериозни травми. При всички случаи с допълнителните мачове от догодина на Челси ще са нужни сериозни попълнения, но за собственика на клуба Роман Абрамович едва ли това ще е проблем. С отбора вече се свързват имената на Гарет Бейл, Бонучи и Ромелу Лукаку. Ако се наложи на лондончани да се изправят срещу Реал Мадрид те със сигурност не биха били фаворити, но с невероятната способност на Конте да подрежда състава си в защита, типично за всеки голям италиански специалист, то „кралете“ може да срещнат невъзможна задача за решаване от техния контраатакуващ стил на игра.

4. Байерн Мюнхен
Байерн Мюнхен и наставникът на тима Карло Анчелоти ще са пределно амбицирани за реванш срещу Реал Мадрид догодина. Сред техните фенове, както и сред много други, остана чувство за несправедливост след тазгодишния полуфинал, именно срещу белите от Мадрид. Както добре помним, в реванша на Сантяго Бернабеу съдията на срещата Виктор Касай направи сериозни гафове довели до убедителната победа с 4-2 за хората на Зинедин Зидан, макар и след продължения. В интерес на истината „баварците“ не бяха на обичайното си ниво и през двете срещи срещу испанския си противник, като може би заслужено бяха на губещата страна. Не трябва да се забравя, че това бе първи сезон за Анчелоти начело на германците и се очаква през следващата кампания, спечелилият на три пъти Шампионската лига мениджър, да разполага със състав демонстриращ изцяло неговата тактическа гениалност.

5. Барселона
Най-големият противник в историята на Реал Мадрид – каталунският гранд Барселона е отборът който най-много трябва да плаши „кралете“. След разочароващия сезон, през който Каталунците останаха единствено с купата на Краля, през следващата кампания те ще са пределно амбицирани на всяка цена да станат отново шампиони на Европа. Начело с Ернесто Валверде, Меси и компания могат да мечтаят за големи успехи имайки в предвид най-скорошната история на клуба. През първите сезони, както на Пеп Гуардиола, така и на Луис Енрике, Барселона се поздрави с исторически требъл – купа и тила на Испания, както и купата от Шампионска лига. Остава да разберем дали Валверде ще намери начин да се справи с машината на Зидан, и да разбие мечтите на всички в Мадрид за трета поредна купа от най-престижния клубен турнир в Европа. 

Скрити претенденти: 

Атлетико Мадрид – неудобен съперник за Реал през последните години, но единствено в Примера дивисион

Борусия Дортмунд – винаги оказващ упора на „белите“ в Европа, но с нов треньор и отслабен състав

Ливърпул – друг отбор подобно на Реал Мадрид, за който в Шампионската лига всичко е възможно

Мартин Кадиев, Gol.bg