За мнозина Лео Меси е най-добрият за всички времена. 29-годишният маестро е единственият, който има 5 „Златни топки“ във витрината си. 29 трофея с Барселона, включително 4 от Шампионската лига, златен медал с Аржентина на Олимпиадата в Пекин през 2008-а и още множество отличия бележат страхотната му кариера.

От това да си „малко нервен“ в дебюта си за Барселона до „красивия спомен“ за олимпийското злато, добрия приятел Кун Агуеро и „перфектната нощ“, в която вкарва своя гол номер 500 в Ел Класико срещу Реал Мадрид. Новият редактор – Лионел Меси, ни разказва за най-емблематичните моменти на своята звездна кариера. Истински професионалист, да се захващаме за работа. 

FourFourTwo, Част първа

Аржентина 2:1 Босна и Херцеговина
Световно първенство, 15 юни 2014-а

Трябваше да чакам цели 8 години, за да отбележа втория си гол на световни първенства. Искахме да направим силен турнир в Бразилия и започнахме с двубой срещу Босна и Херцеговина, а аз отбелязах победното попадение. Всичко стана много бързо, взех топката в средата на терена и се втурнах към противниковото наказателно поле. Направих двойно подаване с Игуаин и стрелях, за щастие топката влезе. Представихме се брилянтно в квалификациите за Мондиал 2014 и си бяхме осигурили мястото в Бразилия няколко срещи преди края. Демонстрирахме, че сме страхотен отбор и стигнахме до финала. В крайна сметка не успяхме да вдигнем трофея, но дадохме всичко от себе си. Световната купа значи много за хората в Аржентина и със сигурност ще бъде сбъдната мечта, ако някой ден вдигна трофея над главата си с моите съотборници.

Еспаньол 0:1 Барселона
Примера, 16 октомври, 2004-а

Дебютът ми за Барселона. Появих се на терена на мястото на Деко като резерва срещу местния ни съперник Еспаньол, бях малко нервен. Това беше велик момент, исках го отчаяно от много време. Може би бях малко нетърпелив! Вече имах доверието на треньора Франк Рийкард и съотборниците ми, тренирах с тях. Това ми помогна да свикна с първия отбор малко по-лесно. Специален ден за мен, мечтата, за която си се надявал цял живот, в крайна сметка се сбъдва. Имам странното чувство, че всичко се случи преди много години.

Барселона 7:1 Леверкузен
ШЛ 1/8-финал, 7 март 2012-а

Каква страхотна нощ! Не съм сигурен, че ще мога да подредя головете си, честно казано, не смятам, че един гол е по-красив от другия. Просто бях щастлив, че се разписах цели 5 пъти, а Барселона спечели толкова убедително. По това време не осъзнавах, че съм първият, който вкарва 5 попадения в един мач в историята на Шампионската лига. Радвах се, че печелим. Предпочитам тимът да победи пред личните ми постижения, все пак това е отборен спорт, а без отбор аз не мога да постигна нищо. 

Барселона 5:1 Севиля
Примера, 22 ноември 2014-а

Чувството да бъдеш най-великият реализатор в историята на Примера е несравнимо. Първенство със стотици зрелищни играчи, които са постигнали толкова много. Страхотен рекорд за мен! Не планирах никакви празненства по повода. Никога не съм мислил какво ще се случи след попадението. Съотборниците ме вдигнаха на ръце и започнаха да ме хвърлят във въздуха. Най-красивото бе, че това бе решено на мига, естествена реакция.

Барселона 3:0 Байерн
ШЛ 1/2-финал, 6 май 2015-а

Когато се приближавах до Жером Боатенг, просто си мислех как да го преодолея. Не се различава по нищо в сравнение с другите ми подобни опити. Бях много щастлив, че се разписах и помогнах на Барселона да се класира на пореден финал. Но когато заваляха коментарите в социалните мрежи, чак тогава разбрах колко добре сме се представили. Включително и за това как той падна по гръб, когато се опита да ме спре. Гледах много клипчета. Имахме страхотен треньор (Луис Енрике) и той ни помогна да се справим срещу много сложен противник. Трябва да призная, че бях в страхотно настроение още преди началото на срещата.

Нигерия 0:1 Аржентина
Олимпийски финал, 23 август 2008-а

Винаги съм бил добър приятел със Серхио Агуеро, при това от много време. Прекарвахме много време заедно като млади, особено когато бяхме с националния отбор на Аржентина. За да бъда честен, пътуването до Пекин и спечеленото олимпийско злато е един от най-красивите спомени в моя живот. И не само заради медала, а и поради това, че натрупах доста опит, имаше хора от различни спортове. Спечелихме 1/2-финала срещу Бразилия с 3:0, а златистите също разполагаха с качествен състав. Справихме се с Холандия, а на финала ударихме Нигерия. Но бяхме уверени в себе си, погледнете само какъв състав имахме, а и задружността бе на ниво. От самото начало знаехме, че ще спечелим златото в Пекин и го сторихме.

Барселона 2:0 Албасете
Примера, 1 май 2005-а

Моят първи гол за Барселона! Тогава просто бях щастлив, че съм част от първия отбор и се наслаждавах на времето си на „Ноу Камп“ без значение колко често играя. Не мислех за голове, но знаех, че ако ми попадне добра възможност, ще се справя, нервността вече бе изчезнала. И тук всичко се разви много бързо. Роналдиньо ми даде страхотен пас, а аз копнах топката над вратаря на Албасете. Беше специален момент, особено когато съотборниците ми дойдоха да празнуват с мен.

Следва продължение.