Германия и Чили се целят в първия си трофей на Купата на конфедерациите. Финалът в Санкт Петербург е днес от 21 часа. Турнирът е известен още като малкото световно първенство. Той е генерална репетиция за мондиала догодина. 

Сблъсъкът между германци и чилийци със сигурност ще бъде много напечен. Бундестимът изглежда впечатляващо, въпреки че не е в оптималния си състав на това първенство. Младоците на Йоги Льов изглеждат гладни за слава. Мотивира ги още повече успехът на 21-годишните национали, които в петък станаха европейски шампиони. Чилийците пък в последните години се представят много силно. Ла Роха не е имала по-добро футболно поколение в историята си. През 2015-а червените успяха да вдигнат Копа Америка за първи път, а през 2016-а отново спечелиха турнира, като и в двата случая победиха Аржентина на финала.

На Купата на конфедерациите в редовното време победиха единствено Камерун с 2:0, докато останалите им мачове завършиха наравно - 1:1 с Германия, 1:1 с Австралия в групите и 0:0 с Португалия на полуфинала (после 3:0 с дузпи). И в четирите мача обаче момчетата на Пици играха силно и доминираха. Това важи дори за мача срещу Германия. Немците пък се развихриха на полуфиналите и сгазиха с 4:1 Мексико. 

Все пак Йоги Льов не повика най-добрите си футболисти на турнира, което означава, че опитът е изцяло на страната на чилийците. Сайтът на NBC анализира ключовите сблъсъци, които ще решат финала тази вечер. 

Алексис Санчес vs. Джошуа Кимих

Суперзвездата на Арсенал до момента на турнира не успява да разгърне пълния си потенциал. Той бе и контузен в началото, което му попречи да се развихри максимално. Чили няма загуба, но от атаката на отбора има още какво да се желае. Може би избухването ще е именно във финала? Санчес най-вероятно ще бъде пазен от младия Джошуа Кимих, който ще действа като десен бек за Германия. Алексис пък ще действа предимно по лявото крило за Чили. Така ще се оформи любопитен сблъсък между двамата. Кимих е само на 22, но вече е доста опитен за възрастта си. Той е единственият играч на Льов, който е взел участие във всеки от последните 18 мача на националите, при това по 90 минути. Въпреки това не може да се каже, че защитата на германците е достатъчно стабилна на този турнир. Гинтер бе колеблив, дори и самият Кимих показа слабости във въздуха (вижте гола на Камерун в груповата фаза).
Сега пред младия германец предстои да се изправи срещу Алексис Санчес. Ако очакванията се сбъднат, 22-годишният играч може да стане бъдещият капитан за Германия дълги години наред. Сега въпросът е може ли да спре звездата на Чили, което ще бъде от ключово значение за изхода от финала. 

Медел и Хара vs. Тимо Вернер

Германия не е с титулярите си тук, но един от играчите все пак даде заявка да бъде важна част от състава и догодина на световното първенство. Разбира се, става въпрос за нападателя Тимо Вернер. 21-годишният стрелец е сочен от мнозина за наследника на Миро Клозе. Двамата доста си приличат като стил на игра. Вернер вкара 3 гола в последните 2 мача. За бъдещето той е изгряваща звезда, но финалът е днес и германците ще искат от него голове на момента. Задачата пред него е чудовищна, ако видим срещу какви играчи се изправя. Едно от предимствата на Чили е, че разполага със завидна организация в защита. В нейното сърце са питбулите Гари Медел и Гонсало Хара - двама играчи с по над 100 мача с националната фланелка. Изключително опитни, рутинирани и безкомпромисни. Да опазят дори атаката на отбор като Германия за тях изглежда като детска игра. Но пък дали Бундестимът не им е подготвил изненади?

Артуро Видал vs. Юлиан Дракслер

Лидерите на двата отбора Артуро Видал и Юлиан Дракслер се познават отлично от Бундеслигата, тъй като Дракслер бе играч на Волфсбург, преди да отиде в ПСЖ. На капитана на германците сега му се пада отново да срещне гнева на чилиеца. Видал никога не се дърпа назад. Така ще бъде и във финала. Дракслер пък е един от най-добрите в редиците на Германия. Той е бърз с топката в крака и достатъчно техничен. Видал ще опита да го схруска в средата на терена, въпреки че в схемата на Пици е изтеглен малко по-напред като фалшива деветка. 

Материал на NBC, превод на в-к "Тема спорт"