Бразилската звезда Неймар официално премина от Барселона в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро.

Сделката беше определена като "трансферът на века" и разгневи всички почитатели на каталунците. Те сравниха нападателя с Луиш Фиго, който през 2000 г. напусна "Камп Ноу" в посока Реал Мадрид.

За четири сезона обаче Неймар даде много на Барса, но и получи много. В Ла Лига той записа 186 мача, в които вкара 105 гола и даде 80 асистенции. Получи 43 жълти картона и 1 червен. Два пъти стана шампион на Испания, три пъти спечели Купата на Краля, по веднъж Шампионска лига, Суперкупата на страната и световното клубно първенство.

Но кои са десетте най-паметни мача на Неймар за Барселона? Sports.ru ни ги припомни. Ето ги и тях:

Барселона – Селтик 6:1, 11 декември 2013 г., Шампионска лига

Какво направи: 3 гола + асистенция

Барселона беше се беше класирал на 1/8-финалите в Шампионска лига, но оставаше да затвърди първото си място в групата. Само за 18 минути Неймар заби хеттрик и даде асистенция за разгрома над клетите шотландци.

Барселона – Арсенал 3:1, 16 март 2016 г., Шампионска лига

Какво направи: гол + асистенция

Барса беше спечелил първия мач в Лондон с 2:0 и изигра реванша спокойно. Неймар откри резултата и асистира на Лео Меси, който беше точен за крайното 3:1.

Барселона – ПСЖ 2:0, 21 април 2015 г., Шампионска лига

Какво направи: 2 гола

Четвъртата среща на Неймар с ПСЖ. Той заби и двата гола, а французите имаха минимални шансове за класиране напред след загуба с 1:3 в първия мач в Париж.

Барселона – Алавес 3:1, 27 май 2017 г., финал за Купата на Краля

Какво направи: гол + асистенция

Неймар асистира на Лео Меси, който откри резултата, а после се и разписа. Това се оказа последният му официален мач за Барселона.

Барселона – Селтик 7:0, 13 септември 2016 г., Шампионска лига

Какво направи: гол + 4 асистенции

Селтик и ПСЖ са любимите съперници на Неймар. В този мач той установи личен рекорд по системата гол + пас.

Ювентус – Барселона 1:3, 6 юни, 2015 г., финал в Шампионска лига

Какво направи: гол

Единственият финал в Шампионска лига за Неймар. Той не изигра най-яркия мач в живота си, но в добавеното време уби Ювентус с трети гол за Барса.

Лас Палмас – Барселона 1:4, 14 май 2017 г., Ла Лига

Какво направи: 3 гола + асистенция

Барса още имаше теоретични шансове за титлата, но те минаваха през обезателна победа на Канарските острови. Каталунците постигнаха целта си красиво, а Неймар участва във всички голове.

Реал Мадрид – Барселона 0:4, 21 ноември, 2015 г., Ла Лига

Какво направи: гол + асистенция

През първото полувреме порази вратата на големия съперник, а след почивката помогна на Андрес Иниеста да стори същото. Представянето му беше безупречно.

Барселона – Реал Мадрид 2:1, 26 октомври, 2013 г., Ла Лига

Какво направи: гол + асистенция

Първото "Ел Класико" за Неймар. Определено ще го запомни, след като в 19а-а минута откри резултата, а в 78-ата асистира на Алексис Санчес.

Барселона – ПСЖ, 6:1, 8 март 2017 г., Шампионска лига

Какво направи: 2 гола + 2 асистенции

Исторически мач! Барселона направи невиждан обрат в историята на Шампионска лига, след като беше загубил първата среща с 0:4. Неймар беше замесен в пет от головете на испанците – вкара два, подаде за два и изработи дузпа.