Още по темата

 

Кои бяха основните причини за успеха на Левски над ЦСКА според Бойко Величков в коментар пред "Меридиан мач". Както е известно, Величков е бивш играч и на двата отбора.

ПРЕСАТА

Пресата се оказа решаваща за изхода на мача. В първите минути ЦСКА-София изнесе играта много високо и затрудни съперника. При това положение задачата на защитниците ставаше много тежка. Те трябваше да изнасят само с изритани топки, което даваше передимство на съперника. Всички изритани топки ставаха спорни, което даваше предимство на съперника.

Подобна игра ти пречи и да имаш контрол върху мача. Когато се прибереш и дебнеш съперника при сбъркани топки, пътят към вратата е много по-пряк и директен. Така се стигна до положението, при което Недялков изведе Руй Педро.

ЗАЩИТА

Двата отбора заложиха на различни защити. Левски използва напълно зоново покритие. При ЦСКА-София защитата бе смесена - персонална и с двама човека в зона. Това има своите предимства, защото можеш да пратиш високите си футболисти срещу високите съперници. Но схемата води и до безпорядък, защото съперникът може да се усети и да противодейства. Това става конфликтна ситуация и схемата се срива.

Примерът? Чорбаджийски трябваше да пази Яблонски. При първите две ситуациии някакси успя да блокира чеха. След това обаче Яблонски постоянно бе изгубен от поглед, което доведе до дузпата, а след това и до гола. Надлъгването бе спечелено от Левски.

КЛЮЧОВИТЕ ФИГУРИ

За мен Божидар Краев е подценяван футболист, но той трябва да играе постоянно. Той се нагърбва с отговорността да изнася топката, което не го правят много от по-известните му съотборници. Това е абсолютен плюс на новия треньор Николай Митов.

Чест му прави и, че той се реши на две смени още на полувремето. Те със сигурност дадоха своя отпечатък, дори и да не е директно. Най-малкото физически Левски получи предимство.

Стамен Белчев бе принуден да направи някои промени, но не сполучи.