Само в рамките на месец ЦСКА-София за втори път спука Левски от бой. "Червените" удариха "сините" 3:0 на националния стадион "Васил Левски", точно както спечелиха дербито в края на април със същия резултат.

В герой за "армейците" се превърна Давид Симао, който вкара два впечатляващи гола от преки свободни удари, като първият падна още в 49-ата секунда на мача, а вторият малко преди края. Между двете попадения на португалеца се разписа и Густаво Кулма.

Левски отново бе трагичен в дербито и с нищо не можа да се противопостави на съперника, който владееше инициативата през почти целия мач. Единствената опасност за "червената" врата се оказа мощен далечен шут на Бурабия след повече от час игра, но топката разтресе напречната греда.

Така ЦСКА-София дръпна с пет точки пред Левски на второто място и е недостижим кръг преди края на Първа лига. Левски остава трети и ще играе бараж за класиране в Лига Европа. Мачът ще е на 4 юни на стадион "Георги Аспарухов" срещу Верея, който спечели плейофните баражи в долната осмина на Първа лига.    


ЦСКА-София изригна с гол още преди да е изминала минута от началото на мача. След началния удар "червените" тръгнаха агресивно в атака и Александър Александров фаулира Десподов почти до тъчлинията на десния фланг, на равнището на дузпата.

Зад топката застана Симао, който с директен фалцов удар изненада вратаря на "сините" Николай Кръстев - топката намери близкия ъгъл и така "червените" поведоха още в 49-ата секунда.

Шашнатите левскари опитаха да реагират веднага, но тръгнаха в атака твърде рехаво и без идея в половината на съперника. Плахите опити на "сините" в нападение не доведоха до нищо, а ЦСКА-София отново събра самочувствие и натисна за втори гол. Доста активен в предни позиции бе Руи Педро, който на два пъти стреля от границата на наказателното поле, но не намери целта.

В 11-ата минута защитата на Левски увисна след центриране от фаул, но Чорбаджийски от няколко метра не успя да насочи топката с глава във вратата. При следващата атака "червените" направиха голям пропуск. Десподов проби отдясно центрира остро за Каранга, който стреля с глава, но Кръстев този път се реваншира с брилянтна намеса и опази мрежата си.

След половин час игра ЦСКА-София укроти играта, но продължи да владее контрола върху мача. Левски нямаше идея как да задържи повече топката, да създаде сериозна ситуация за гол.

В края на полувремето вратарят на "сините" Кръстев за малко окончателно да закопае своя отбор, след подари топката на Каранга, който нахлу отдясно в наказателното поле и стреля мощно от малък ъгъл, но прати топката над гредата. В крайна сметка резултатът 1:0 се запази до почивката.

През второто полувреме Левски продължи беззъбите си опити да изравни. Треньорът Николай Митов пусна в игра Антон Огнянов на мястото на безлични Сукуна. Огнянов се включи добре отляво, но при пробивите му липсваше завършващия удар. Вратарят на "червените" Китанов пък нямаше проблеми с центриранията пред него.

Привидно ЦСКА-София сдаде инициативата на съперника, но това се оказа затишие пред буря. В 66-ата минута "сините" се отърваха на косъм от второ попадения в своята врата, след като удар на Руи Педро попадна в Десподов, който от малък ъгъл не можа да намери опразнената пот Кръстев вратата.

Само минута по-късно обаче ЦСКА-София все пак наказа противника. Нова силна атака на "армейците" завърши с удар на Каранга по диагонала, вратаря Кръстев изби, но топката падна на крака на Кулма, който от десетина метра опъна мрежата за 2:0.

Левски можеше да се върна в мача от нищото, но не му стигна малко късмет. Бурабия изстреля бомба от над 20 метра, плонжиралият Китанов бе безпомощен, но топката тресна напречната греда. Вместо това в 82-ата минута ЦСКА-София заби трети гол в "синята" врата. Отново Симао от пряк свободен удар от малък ъгъл простреля клетия Кръстев за крайното 3:0.

ЦСКА-София - Левски 3:0

1:0 Симао 1
2:0 Кулма 67
3:0 Симао 82

ЦСКА-София: Китанов, Манолев, Чорбаджийски, Бодуров, Недялков, Малинов (78 - Бумал), Симао, Десподов, Руи Педро (85 - Нунеш), Кулма (87 - Меркадо), Каранга

Левски: Кръстев, Сашо Александров (59 - Найденов), Яблонски, Ал. Александров, Минев, Бурабия, Прохазка, Нар (80 - Иванов), Краев, Адениджи, Сукуна

Съдия: Георги Кабаков
Стадион: "Васил Левски"

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=52c42c2ad2" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>