Евертън и Ливърпул завършиха 2:2 и си поделиха по точка в един луд и скандален мач на "Гудисън Парк".

"Червените" дръпнаха бързо с две попадения в мърсисайдското дерби - автогол на Лейтън Бейнс и точен удар на Луис Суарес, но "карамелите" направиха частичен обрат още през първото полувреме чрез Лиън Осман и Стивън Нейсмит.

През втората част и двата отбора създадоха голови положения, но до ново попадение така и не се стигна. Трябва да се отбележи, че "червените" вкараха в продължението на мача чрез Луис Суарес, но попадението бе отменено поради несъществуваща засада.

Така двата отбора си поделиха по точка в 219-ото дерби на Мърсисайд, като Ливърпул продължава да няма загуба от Евертън от 2010 година насам, но пък "карамелите" запазват по-предната си позиция от "червените" във временното класиране и вече са в Топ 4.



Срещата започна много здраво, като в началото двата отбора си размениха по няколко ъглови удари, за да дойде 5-ата минута, когато Маруан Фелаини се освободи от Дани Агер и стреля от границата на наказателното поле, но в аут.

Последва и удар с глава на Никица Йелавич, но топката мина до лявата греда на "червените". Отговорът на Ливърпул бе размазващ в 15-ата минута.

Гостите сътвориха страхотна атака отляво и разцъкаха технично топката, след което Луис Енрике се освободи и центрира в наказателното поле на "карамелите", топката достигна до далечната греда, където Луис Суарес стреля много силно по земя, коженото кълбо рикошира в Лейтън Бейнс и влезе във вратата на Тим Хауърд за 0:1.

Това обаче не бе всичко, само пет минути по-късно Ливърпул вкара втори гол. Стивън Джерард направи отлично центриране в наказателното поле на Евертън, където Луис Суарес се извиси и с глава опъна мрежата на домакините - 0:2.

Това бяха силните минути на "червените", но незнайно защо те се прибраха в собствената си половина и бяха наказани от Евертън. В 21-ата минута Фелаини се пребори за една топка на границата на наказателното поле и стреля остро, но право в крака на Хосе Енрике - корнер.

След изпълнението на ъгловия удар Брад Джонс боксира неубедително, при което топката попадна на крака на Лиън Осман, който с тупалка от около 18 метра намали - 1:2.

Това попадение стресна играчите на Ливърпул и те се изнесоха малко в по-предни позиции, като дори можеха да вкарат, но удар на Луис Суарес мина до лявата греда на Тим Хауърд.

Постепенно "карамелите" отново взеха инициативата и натиснаха здраво момчетата на Брендън Роджърс в собствената им половина. Така се стигна до 35-ата минута, когато "карамелите" заслужено изравниха.

Маруан Фелайни и Никица Йелавич развинтиха отбраната на Ливърпул отляво, последва прострелно центриране на Йелавич в наказателното поле на гостите, където Стивън Нейсмит засече топката в мрежата на  Брад Джонс за 2:2.

До края на полувремето Евертън продължи да доминира, но с пропуски се отличиха Силвен Дистен и Шеймъс Колман. В 45-ата минута пък Стивън Джерард изпълни красива странична ножица, но прати топката над напречната греда на Хауърд.

Второто полувреме започна с две страхотни положения за Ливърпул. В 47-ата минута резервата Джонджо Шелви изведе Уисдъм отдясно, той центрира в наказателното поле към Луис Суарес, но той се размина с топката.

Две минути по-късно Хосе Енрике пусна вълшебен пас към Рахим Стърлинг, който се озова сам срещу Тим Хауърд, но стреля левашки и изпусна невероятно положение за гол.

Това бяха силните минути на Ливърпул, но "червените" не се възползваха от положенията си, след като и Стивън Джерард се забави и не успя да вкара.

В 56-ата минута Луис Суарес пък демонстрира егоизъм, след като не потърси съотборник в малкото наказателно поле, а стреля от малък ъгъл и изпусна. Две минути по-късно Стивън Джерард изпълни силно пряк свободен удар, от около 35 метра, но Тим Хауърд спаси.

Постепенно "карамелите" изнесоха играта в по-предни позиции и на свой ред създадоха голови ситуации. В 61-ата минута Шеймъс Колман направи двойно с Фелаини, последва пас към Никица Йелавич в наказателното поле на Ливърпул, но Дани Агер с шпагат изчисти.

Малко по-късно Лейтън Бейнс направи страхотно центриране от фаул и качи топката на главата на Йелавич, но той стреля в аут. Отговорът на гостите бе самостоятелен рейд на Джонджо Шелви, който стреля от границата на наказателното поле, но неточно в аут.

В 83-ата минута Хендерсън се пребори за една топка в наказателното поле и намери Стивън Джерард, който стреля от точката на дузпата, но Фил Джагиелка самопожертвователно се хвърли и спаси отбора си от гол.

До края гостите натиснаха и бяха близо до победата. В продължението на мача бе отменен абсолютно чист гол на Луис Суарес поради засада, която обаче не съществуваше и съдиите отнеха трите точки на "червените".

ЕВЕРТЪН – ЛИВЪРПУЛ 2:2

Голмайстори:

0:1 Бейнс (15-автогол)
0:2 Суарес (20)
1:2 Осман (22)
2:2 Нейсмит (35)

ЕВЕРТЪН: Хауърд, Колман, Джагиелка, Дистен, Бейнс, Нейсмит (85-Овиедо), Осман, Невил, Мираляс (46-Гийе), Фелайни, Йелавич
Мениджър – Дейвид Мойс

ЛИВЪРПУЛ: Джонс, Уиздъм (70-Хендерсън), Шкъртел, Агер, Хосе Енрике, Фернандес Саес (46-Шелви), Сахин (46-Коатес), Джерард, Алън, Стърлинг, Суарес
Мениджър – Брендан Роджърс

Съдия - Андре Маринър
Ливърпул, „Гудисън Парк“ - 36 783 зрители