Ливърпул постигна историческа победа при визитата си на Стоук Сити с 5:3 в мач от 21-ия кръг на Висшата лига.

"Червените" никога не бяха побеждавали този противник на ниво Висша лига като гости на "Британия", но този път отборът успя да стигне до крайния успех.

Гостите започнаха страхотно мача и след автогол на Шоукрос в 5-ата и попадение на Суарес в 31-ата минута стигнаха до комфортен аванс от два гола. До края на полувремето обаче домакините изравниха след попадения на Крауч и Адам в 39-ата и 45-ата минута.

Все пак обаче реферът Антъни Тейлър подпря Ливърпул и спомогна до известна степен успеха, след като отсъди доста пресилена дузпа в 51-ата минута, която бе вкарана от Джерард. В 71-ата минута Суарес увеличи преднината на гостите след прекрасен пас на завърналия се в игра Стъридж.

Домакините обаче не си бяха казали последната дума и в 85-ата минута Уолтърс вкара за 3:4 и върна интригата. Стъридж обаче ознаменува завръщането си с гол в 87-ата минута и така оформи крайния резултат.

След този мач Ливърпул е 4-и в класирането с 42 точки, а Стоук е 12-и с 22 точки.
 



Мачът започна прекрасно за Ливърпул и гостите стигнаха до попадение още в 5-ата минута. Още при първата си атака "Мърсисайдци" се разписаха. Сисоко отправи удар от 22-23 метра, а топката рикошира в тялото на Шоукрос, който бе в наказателното поле, и промени траекторията си, като по този начин залъга вратаря и се оплете в мрежата. 

Така с автогол на капитана, на домакините, "Червените" стигнаха до попадение аванс в резултата. 

В следващите минути на терена не се случи нищо интересно, като домакините всячески опитваха да заличат пасива от един гол, но усилията им удряха на камък.

Постепенно обаче домакините натиснаха Ливърпул и създадоха няколко добри атаки. В 20-ата минута Адам центрира прекрасно от ъглов удар, но нямаше кой да засече топката. 

Секунди след това Коутиньо пропусна да удвои преднината на отбора си. Той бе намерен от Стърлинг в наказателното поле и стреля без подготовка, но топката премина малко над напречната греда.

В 25-ата минута Арнаутович отправи удар от воле, от дистанция, но изпълнението му бе доста неточно.

Минута след това Крауч засече с глава центриране от корнер, но топката рикошира в тялото на Туре и отново излезе в ъглов удар. 

В 28-ата минута Шкъртел събори с ръце Шоукрос в наказателното поле, като в ситуацията дори можеше да бъде отсъдена дузпа, но такава не бе свирена. 

След точно половин час игра от началото на мача Суарес засече центриране с глава, но нямаше достатъчно сила и точност в него. 

Гостите имаха и шанс за директна стрелба от фаул на добра позиция, но ударът на Суарес бе доста нескопосан. 

В 31-ата минута Суарес вкара втори гол за Ливърпул. Уилсън върна кошмарно топката към своя вратар с глава, след което Шоукрос не успя да се намеси както трябва и уругваецът достигна до кълбото, след което от близка дистанция реализира.  

Домакините намалиха в 39-ата минута след попадение на Крауч. Арнаутович центрира прекрасно в наказателното поле и високият нападател с отличен удар, с глава, матира Миньоле. 

В 41-ата минута Коутиньо бе на косъм да върне двата гола аванс на гостите, но ударът му бе спасен от Бътланд по фантастичен начин. Бразилецът отправи силен удар, но той бе спасен. Неговият шут обаче можеше да бъде насочен по към ъгъла, като тогава вероятно щеше да се превърне в гол.

В самия край на полувремето Адам шокира гостите и изравни резултата след прекрасен удар от 20-25 метра. До почивката нямаше повече голове.

Второто полувреме започна перфектно за Ливърпул. Уилсън направи втора уникална грешка и подари топката на Стърлинг. 

Младокът навлезе в наказателното поел, а Уилсън се изправи срещу него, след което крилото  на Ливърпул падна на земята доста артистично, но реферът отсъди доста пресилена дузпа. Футболистът на домакините подпря леко крилото на гостите, но падането на Стърлинг бе пресилено. 

Останаха и съмнения за игра с ръка при повеждането на топката от страна на крилото на гостите в ситуацията, в която кълбото му бе поднесено от Уилсън преди дузпата, но реферът не отсъди нищо. .

Зад топката застана Стивън Джерард и даде аванс на Ливърпул за 3:2 в 51-ата минута.

Няколко минути след това Хендерсън отправи удар от добра позиция, но ударът му излезе над вратата.

Коутиньо пропусна пореден добър шанс пред себе си и в 65-ата минута стреля твърде слабо от наказателното поле и пропусна да застраши вратата на Бътланд. 

Минута след това Стъридж се завърна в игра след няколко седмици извън терените, влизайки на мястото, на Коутиньо. 

В 69-ата минута Стоук имаше добър шанс пред себе си, но Нзонзи не успя да нанесе хубав удар от няколко метра и да изравни. 

Две минути след това Суарес доближи отбора си до успеха. Уругваецът получи прекрасен пас от Стъридж в наказателното поле, след което с изключителен удар от диагонала прати топката в далечния ъгъл и реализира 22-ия си гол за сезона. 

В 80-ата минута Туре бе на път да върне Стоук в мача и да си вкара автогол, но за негово щастие топката излезе над вратата. 

Три минути след това Миньоле спаси фантастично удар с глава на Уолтърс, който бе насочен в долния ъгъл. 

В 85-ата минута Уолтърс върна Стоук в мача. Той бе намерен от Арнаутович на границата, на наказателното поле, след което с не толкова прецизен удар реализира, а Миньоле не се намеси толкова добре и позволи топката да премине покрай него. 

Секунди след това Крауч бе близо до изравняване, след като засече с глава хубаво центриране в наказателното поле, но вместо това прати топката в аут. 

В 87-ата минута Ливърпул обаче уби интригата, след като Стъридж вкара за 5:3. Суарес видя Стъридж в наказателното поле и той засече топката от близка дистанция. Бътланд обаче спаси невероятно с една ръка, но при добавката нападателят не сгреши oт един метър и довкара топката във вратата.

В последната минута на редовното време Крауч удари напречната греда и пропусна да вкара четвърти гол за отбора си. При ответната атака Суарес бе на косъм от хеттрика си, след като стреля от малък ъгъл, но Бътланд спаси страхотно.

В последните секунди на продължението Джерард бе на косъм да си вкава автогол, но Миньоле по феноменален начин спаси. До края резултатът се запази. 

СТОУК - ЛИВЪРПУЛ 3:5
0:1 Шоукрос 5' автогол
0:2 Суарес 32'
1:2 Крауч 39'
2:2 Адам 45'
2:3 Джерард 51' дузпа 
2:4 Суарес 71'
3:4 Уолтърс 85'
3:5 Стъридж 87'

СТОУК: Бътланд, Пиетерс, Шоукрос, Уилсън, Камерън, Адам, Уелън, Нзонзи, Крауч, Уолтърс, Арнаутович

ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Туре, Джонсън, Шкъртел, Сисоко, Джерард, Лейва, Хендерсън, Коутиньо (66 - Стъридж)