Ливърпул удари Тотнъм с 4:2 в двубой от 36-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Анфийлд".

Мърсисайдци изиграха невероятно първо полувреме, в което буквално размазаха своя противник, но се оттеглиха на почивка само с два гола преднина.

Първо Мохамед Салах откри резултата в 16-ата минута след асистенция на Коуди Гакпо, а в последната минута на първото полувреме се случи логичното и Ливърпул удвои след попадение на крайния бранител Анди Робъртсън.

Интересното е, че "шпорите" нямаха нито един точен удар за първата част, срещу цели осем стрелби в рамките на очертанията на вратата за техния противник. По отношение на общия брой удари "червените" също имаха смазващо превъзходство (14:1), макар да владееха топката само в 47% от игровото време.

Само пет минути след подновяването на играта "червените" направиха преднината си класическа. Този път един от най-добрите на терена Гакпо засече с глава центрирането на Харви Елиът, който също записа името си сред голмайсторите. Това се случи малко преди изтичането на час игра, когато халфът реализира с хубав удар с левачката извън наказателното поле за изумление дори на своите съотборници.

Срещата вече беше доста по-отворена и столичани на няколко пъти застрашиха пазената от Алисон Бекер врата, но бразилският страж беше на висота. В крайна сметка напористата игра на Тотнъм в търсене на гола даде резултат и в 73-ата минута Ричарлисон отсрами гостуващия отбор от лесна позиция след пас на Бренан Джонсън.

Само четири минути след това Тотнъм дори успя да върне интригата, защото заби още едно попадение в мрежата зад Алисон. Този път Ричарлисон подаде на Хюн Мин Сон и видеосистемата за повторения VAR само потвърди гола на южнокорееца.

Променената ситуация вбеси момчетата на Юрген Клоп и те се втурнаха в поредица от опасни атаки. Опитите на Райън Гравенберх, Мохамед Салах и Трент Александър-Арнолд обаче не даваха резултат, защото топката неизменно излизаше в аут. Най-голям се оказа пропускът на египтянина.

Към края на мача пък Алисон отказа Рачарлисон от ново попадение, правейки страхотно спасяване. Върджил ван Дайк имаше силни намеси както в отбрана, така и в предни позиции, но негов удар беше блокиран. Като цяло в добавеното време "шпорите" опитаха последен натиск, но не стигнаха до чисто голово положение.

Така третият Ливърпул събра 78 точки и остава на пет пункта зад лидера Арсенал, докато Тотнъм е пети с 60 точки.

 

Ливърпул - Тотнъм 4:2

1:0 Мохамед Салах - 16'
2:0 Анди Робъртсън - 45'
3:0 Коуди Гакпо - 50'
4:0 Харви Елиът - 59'
4:1 Ричарлисон - 73'
4:2 Хюн Мин Сон - 77'