Евертън измъкна щастливо равенство 1:1 като гост на Ливърпул в двубой от шестия кръг на английската Висша лига, състоял се на стадион "Анфийлд".

Домакините имаха превъзходство през първото полувреме, но не успяха да открият резултата, въпреки 16 отправени удара. На висота бе стражът на "карамелите" Тим Хауърд, който се отличи с добри намеси.

Ливърпул откри резултата в средата на първото полувреме, когато капитанът Стивън Джерард реализира от пряк свободен удар. Минута след това пък Марио Балотели нацели напречната греда.

В добавеното време на срещата Фил Джагиелка нанесе прекрасен удар извън наказателното поле, заковавайки топката в горния десен ъгъл.

Евертън събра шест пункта и се изкачи до 12-та позиция, докато Ливърпул е десети с една точка повече в актива си.


Домакините получиха първа възможност в самото начало на срещата, но нагърбилият се с изпълнението на прекия свободен удар Марио Балотели нацели построената пред него стена.

Стърлинг финтира бранител и опита технично изпълнение по диагонала отляво, но топката не застраши заелия добра позиция страж на противника Тим Хауърд, който улови спокойно.

От Ливърпул имаха претенции за дузпа след канонадата на Морено и Хендерсън, които стреляха в рамките на три секунди. При снаряда на втория топката се удари в ръката на намиращия се в пеналта Бари, но реферът не посочи бялата точка.

Марио Балотели отново пробва късмета си от фаул, като този път той вдигна топката над стената, насочвайки я в долния десен ъгъл. Хауърд внимаваше и изби в корнер. След изпълнението му Лалана засече с глава, но американският страж отново обра овациите с фантастично спасяване.

Мачът протичаше на много високи обороти, като в първите десетина минути момчетата на Брендън Роджърс имаха тотално превъзходство. На ръба на червения картон още в самото начало бе Гарет Бари, който не успя да "влезе" в срещата по най-добрия начин и правеше впечатление с късните си намеси.

В средата на първата част Стърлинг получи по лявото крило, проби в наказателното поле и центрира по земя към Балотели, но защитата на Евертън се справи с дружни усилия. На отсрещната врата Лукаку отправи силен удар извън наказателното поле, но Миньоле бе на мястото си.

Грешка в отбраната на домакините позволи на Лейтън Бейнс да се огледа в наказателното поле и да потърси пас към Лукаку, но Ловрен изчисти. Веднага след това "червените" отново се втурнаха в предни позиции и Хауърд трябваше да спасява бомбата на Хендерсън.

Неприятна контузия получи Кевин Миралас, който беше заменен след половин час игра от Ейдън Макгийди.

Лукаку продължи да търси вратата на съперника, отправяйки нов точен удар, но той бе твърде слаб. За Ливърпул пък с неточни шутове се отличиха Балотели и Лазар Маркович. Италианецът финтира Стоунс, но после буквално подаде кълбото в ръцете на Хауърд.

В 44-тата минута Ливърпул бе много близо до откриване на резултата. Бари сбърка в средата на терена и секунди след това Рахим Стърлинг се озова срещу вратаря на гостуващия отбор, но от малък ъгъл намери тялото му.

След подновяването на играта домакините имаха претенции за две неотсъдени дузпи, но арбитърът бе категоричен в решението си играта да продължи.  Бе изминал един час игра, когато Нейсмит отправи много силен, но наносен право в ръцете на Миньоле удар.

В средата на втората част Балотели падна пред наказателното поле след лек контакт с Бейнс и получи пряк свободен удар. Стивън Джерард завъртя топката над стената, насочвайки я в горния десен ъгъл. Хауърд успя да докосне топката, но не спря полета й към мрежата зад него.

Още при следващата си атака "червените" пропуснаха възможност да тръшнат в тежък нокдаун опонента си. Стърлинг центрира отляво и пред голлинията Балотели засече от трудна позиция, но нацели напречната греда.

Постепенно и двата отбора отново вдигнаха темпото на игра,след мудното началото на втората част. Двайсетина минути преди края на редовното време Хендерсън вложи цялата си сила, шутирайки безпощадно с левия крак, но Хауърд се намеси.

В 80-тата минута изигралият силен мач Балотели отправи страхотен изстрел от въздуха, при който топката тупна на тревата и профуча застрашително покрай десния страничен стълб.

Влезлият като резерва малко преди това Самуел Ето'о нямаше нужда от много време, за да се осмели да стреля към вратата на противника, но топката мина над целта.

Към края на редовното време Евертън постепенно изнесе играта в по-предни позиции, като в един момент Ливърпул се отбраняваше изцяло в своята половина. Въпреки това момчетата на Роблерто Мартинес като че ли нямаха ясна идея как да стигнат до заключителния удар.

В 92-та минута Евертън шокира съперника си с изравнителен гол. Защитата на домакините изчисти извън наказателното си поле, но там Фил Джагиелка нанесе невероятен удар от над 20 метра, пращайки кълбото в горния десен ъгъл.

 

Ливърпул - Евертън  1:1

1:0  Стивън Джерард - 65'

1:1  Фил Джагиелка - 92'

 

Ливърпул: Миньоле, Ловрен, Шкъртел, Манкийо, Морено, Джерард, Хендерсън, Маркович (Коутиньо - 60'), Стърлинг, Лалана, Балотели (Ламбърт - 88')

Евертън: Хауърд, Джагиелка, Хибърт (Браунинг - 73'), Стоунс, Бейнс, Маккарти, Бешич (Ето'о - 80'), Бари, Нейсмит, Миралас (Макгийди - 31'), Лукаку